Lewis Hamilton heeft vanmiddag zijn zevende overwinning van het seizoen gepakt in Sotsji. De Mercedes-coureur won de Russische Grand Prix voor Valtteri Bottas en Sebastian Vettel.

Hamilton won weliswaar de race in Rusland, maar heeft die zege te danken aan zijn teamgenoot. Bottas reed namelijk de openingsfase van de wedstrijd aan de leiding. De Fin kreeg halverwege de race echter te horen dat hij zijn leidende positie moest afstaan aan Hamilton, die een betere uitgangspositie heeft in het kampioenschap. Bottas zag zodoende een zege in rook opgaan, terwijl Hamilton profiteerde.

De openingsfase van de race in Rusland verliep zonder grote problemen. In tegenstelling tot voorgaande jaren komen alle coureurs ongeschonden de eerste bochtencombinatie door. Bottas maakt vanaf pole een prima start, net als Vettel, die zijn Ferrari direct naast de Mercedes van Hamilton zet. Vettel komt er echter niet voorbij en moet genoegen nemen met plek drie, terwijl Hamilton zich achter zijn teamgenoot nestelt.

Beide Toro Rosso’s kampten met remproblemen, waardoor geen van de coureurs de finish haalde.

De top vier blijft daarom na de start hetzelfde, met daarachter wel felle gevechten. Leclerc klimt naar de vijfde positie door een mooie inhaalmanoeuvre op Magnussen. Daarachter werken beide Red Bulls zich vanuit de achterste regionen naar voren. Bij zusterteam Toro Rosso verloopt de race minder voorspoedig. Brendon Hartley parkeert zijn race al na een handvol ronden in de pits, terwijl teamgenoot Pierre Gasly ook de pitstraat opzoekt na een spin in de openingsfase.

Bottas geeft aan kop het tempo aan, op de voet gevolgd door Hamilton. In ronde dertien duikt Bottas als eerste van de top vijf naar binnen. Vettel stopt in ronde veertien, terwijl Mercedes Hamilton nog een ronde langer laat doorrijden. Bij het uitkomen van de pits komt Hamilton net achter Vettel de baan op. Even lijkt het erop dat Mercedes een tactische misser begaat, maar Hamilton zet die fout meteen recht. Hij verschalkt Vettel na een fel gevecht in bocht vier, waardoor de pikorde weer hersteld is.

Bottas reed lang aan de leiding, maar moest zijn positie afstaan aan teamgenoot Hamilton.

Door alle pitstops heeft Verstappen – op een andere strategie – de leiding veroverd. Bottas komt de Nederlander niet voorbij, waardoor Hamilton en Vettel aandringen. Mercedes is niet blij met die situatie en neemt een drastische maatregel: teamorders. Bottas moet Hamilton voorbij laten, zo krijgt hij over de boordradio te horen, en verliest daardoor zijn tweede positie. Hamilton krijgt die plek in de schoot geworpen en neemt zo virtueel de leiding over.

Verstappen maakt uiteindelijk in ronde 44 – drie ronden na Ricciardo – zijn pitstop, waarna Hamilton de race weer leidt, voor Bottas, Vettel en Räikkönen. Verstappen komt op de vijfde plek terecht, Ricciardo rijdt zesde. In die volgorde finisht de top zes ook. Leclerc pakt met een knappe zevende plek weer punten voor Sauber, terwijl Magnussen als achtste eindigt. De laatste punten zijn voor de Force India’s van Ocon en Pérez.

Door zijn overwinning vergroot Hamilton zijn leiding in het kampioenschap. De Mercedes-coureur staat nu bovenaan met 306 punten, Vettel heeft er 256. Bottas klimt naar de derde plek in de stand met 189 punten: 3 meer dan Kimi Räikkönen. Verstappen en Ricciardo blijven vijfde en zesde. Bij de constructeurs leidt Mercedes (495 punten) voor Ferrari (442 punten).