Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Azerbeidzjan gewonnen. De Mercedes-coureur kwam bovendrijven in een chaotische slotfase, die in gang werd gezet door een botsing tussen de Red Bulls.

Tot tien ronden voor de finish lag Hamilton derde en leek Sebastian Vettel de beste papieren te hebben voor de zege. Valtteri Bottas reed weliswaar op kop, maar moest nog een pitstop maken. De aanvaring tussen Max Verstappen en Daniel Ricciardo bracht echter de safety car naar buiten, waardoor Bottas zijn banden kon wisselen zonder de leiding te verliezen.

Na de neutralisatie waagde Vettel een poging om de eerste plek te heroveren, maar die mislukte: de Duitser schoot rechtdoor in bocht 1 en zakte terug naar de vierde plek. Bottas hield de leiding, maar niet lang. Drie ronden voor de finish klapte zijn rechter achterband op start/finish. Hamilton erfde de koppositie en reed naar de overwinning.

Kimi Räikkönen finishte als tweede, voor Sergio Pérez. De Mexicaan haalde na de safetycarfase Vettel in en hield hem vervolgens in de laatste ronden van het lijf. Het is voor Pérez zijn eerste podiumplek sinds de Grand Prix van Europa (ook in Bakoe) twee jaar geleden.

Hamilton pakt WK-leiding
De vierde plek was voor Vettel. Die verloor daarmee de leiding in het wereldkampioenschap aan Hamilton. Vettel heeft nu 66 punten, Hamilton heeft er 70. Verstappen blijft achtste met 18 punten.

Voor Red Bull was het al de tweede keer dit seizoen dat beide auto’s uitvielen. Tien ronden voor de finish botste Ricciardo tijdens een inhaalpoging op start/finish achterop Verstappen. Die leek in de remzone iets naar links te sturen, precies toen de Australiër zijn auto daar naast die van Verstappen wilde zetten. Op dat moment waren de Red Bulls door een trage openingsfase al kansloos voor de zege.

Andere coureurs profiteerden van de brokken bij Red Bull en de pech bij Bottas. Carlos Sainz eindigde als vijfde. Charles Leclerc was sensationeel met de zesde plek, zijn eerste WK-punten en het beste resultaat voor Sauber sinds de Grand Prix van Rusland in 2015.

Grosjean crasht achter safety car
Ook Romain Grosjean leek op een puntenfinish af te gaan, totdat hij tijdens de safetycarfase voor de aanvaring tussen de Red Bulls de controle over zijn Haas verloor en in de muur belandde. Het was overigens de tweede neutralisatie van de wedstrijd. De eerste was al in de openingsronde, nadat Esteban Ocon door een botsing met Räikkönen in de omheining was gecrasht.

De laatste plekken in de top tien waren voor Fernando Alonso (zevende), Lance Stroll (achtste), Stoffel Vandoorne (negende) en Brendon Hartley. Die laatste coureur scoorde net als Leclerc zijn eerste puntenfinish in de Formule 1.