Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Abu Dhabi gewonnen. Sebastian Vettel sluit aan op de tweede plek, Max Verstappen maakt het laatste podium van 2018 compleet. Voor Hamilton is het de elfde overwinning van het seizoen en zijn 73e in totaal.

De koprol van Hülkenberg in de openingsronde. © Sutton Images.

Met een koprol gaan we de laatste Grand Prix van 2018 in. Waar Verstappen slecht start en terugvalt tot achter Esteban Ocon, zijn het Romain Grosjean en Nico Hülkenberg die elkaar raken. Na de touché wordt Hülkenberg gelanceerd, waarna hij na een dubbele koprol ondersteboven tot stilstand komt. Hij kan ongedeerd uitstappen en mankeert niks. Het leidt wel tot een Safetycar situatie.

De kemphanen van Brazilië, Max Verstappen en Esteban Ocon, vechten na de herstart een mooi duel uit. Verstappen gaat Ocon voorbij, maar Ocon pakt de positie direct weer terug. Na een aantal keer stuivertje wisselen is het Verstappen die met een lichte tik het duel definitief beslecht.

Lees ook: Verstappen ondanks slechte start en oliedouche naar knappe derde plek

In ronde zeven valt de Ferrari van Kimi Räikkönen stil op het rechte stuk. Onder een Virtual Safety Car wordt zijn bolide opgeruimd. Onder andere Hamilton, Leclerc en Grosjean kiezen ervoor om een stop te maken. Vanaf de zestiende ronde komen ook Vettel, Bottas en Verstappen binnen om te wisselen naar de supersoft. Ricciardo blijft ondertussen buiten op de ultrasoft en pakt de leiding, de al eerder gestopte Hamilton blijft in zijn spoor. Bottas, Vettel en Verstappen maken de top vijf compleet, op ongeveer tien seconden achter Ricciardo.

Esteban Ocon eindigt het seizoen in ronde 44 met uitvalbeurt. © Sutton Images.

De slagvolgorde in de top vijf blijft lange tijd hetzelfde, maar de coureurs kruipen wel naar elkaar toe. In ronde 34 komt raceleider Ricciardo binnen voor zijn eerste stop. Hij ruilt de ultrasoftbanden in voor de supersoft en komt terug op de vijfde plek, achter teamgenoot Verstappen. Hamilton neemt de leiding over, op zes seconden gevolgd door Bottas en Vettel. Een ronde later gaat Vettel voorbij aan Bottas, die zich verremt, voor de tweede plek. Bottas valt vervolgens terug tot in de schoot van Verstappen, die er in ronde 38 met een lichte touché ook voorbij gaat. Ricciardo doet hetzelfde een rondje later, waardoor Bottas in enkele rondes van P2 naar P5 terugvalt. Bottas komt in ronde 41 binnen voor verse ultrasofts.

Met een aantal fraaie donuts sluiten we 2018 af. © Sutton Images.

Hierna komt de top vijf tot rust. Hamilton, Vettel, Verstappen en Ricciardo trekken een gat van meer dan twintig seconden naar Bottas. De top vier schuift langzaamaan dichter in elkaar, maar tot positiewisselingen leidt het niet meer. Hamilton kan consolideren en pakt de overwinning, op vier seconden gevolgd door Vettel. Verstappen mag met zijn derde plek het laatste podium van 2018 completeren.

Carlos Sainz eindigt op P6, als ‘best of the rest’. © Racepictures.

Achter het podium sluit Ricciardo aan op P4, op dertig seconden gevolgd door Bottas. Carlos Sainz mag zich met zijn zesde plek ‘best of the rest’ noemen. De op de elfde positie geëindigde Fernando Alonso, die vandaag zijn allerlaatste race reed reed, is gekozen als driver of the day.