Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van de Verenigde Staten gewonnen. De Mercedes-coureur liet zich bij de start verrassen door titelrivaal Sebastian Vettel, maar stelde snel orde op zaken. Max Verstappen knokte zich in de allerlaatste ronde naar het podium, maar moest de plek weer inleveren.

Vettel kwam op het Circuit of the Americas beter van zijn plek dan Hamilton. De Duitser zette zijn Ferrari aan de binnenkant en greep de leiding. Al gauw bleek de rode bolide niet genoeg tempo te hebben om die plek te behouden. In de zesde ronde pakte Hamilton de leiding eenvoudig terug, om vervolgens oppermachtig de overwinning binnen te slepen. Het leverde Mercedes de constructeurstitel op – de vierde op rij.

Max Verstappen stal in de laatste ronde de show met een prachtige inhaalactie op Kimi Räikkönen in bocht zestien. De Nederlander knokte zich van een zestiende starplaats naar de derde plek aan de finish. Maar het podium mocht hij niet op. Vlak na de finish besloten de stewards Verstappen een tijdstraf van vijf seconden te geven omdat hij met alle wielen buiten de baan was gekomen toen hij Räikkönen passeerde.

Daarmee waren de plekken twee en drie op het ereschavot voor Ferrari. Vettel won, achter de dominante Hamilton, een interessant strategisch duel met Verstappen, Bottas en Räikkönen. De twee Finnen reden een éénstopstrategie, Verstappen en Vettel een tweestopper. Zij reden in de slotfase op hun snellere supersofts naar Bottas en Räikkönen toe.

De banden van de Mercedes-coureur waren zo versleten dat Verstappen en Vettel hem redelijk makkelijk voorbij konden. Verslagen besloot Bottas dan alsnog maar een tweede stop te maken. Ferrari gaf Räikkönen opdracht Vettel voorbij te laten. De Fin verloor het podium op de baan aan Verstappen, maar kreeg het later dus weer terug.

Hamilton bijna zeker van titel
Na zijn negende overwinning van het seizoen kan de wereldtitel Hamilton bijna niet meer ontgaan. Met nog drie wedstrijden te gaan heeft hij 66 punten voorsprong op Vettel. Met een goed resultaat volgende week in Mexico kan Hamilton zich voor de vierde keer tot Formule 1-kampioen kronen.

Verstappens Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo zag een potentiële podiumplek door de vingers glippen. Hij was in de openingsfase sneller dan Bottas, maar viel na zestien ronden uit met een kapotte motor.

Bottas hield ondanks zijn late pitstop nog als vijfde. Ruim een minuut zelfs voor Esteban Ocon, die een zoveelste dikke puntenfinish aan zijn seizoenstotaal toevoegde. Carlos Sainz reed in zijn eerste Grand Prix voor Renault naar een knappe zevende positie. Sergio Pérez werd achtste, Felipe Massa negende.

Herintreder Daniil Kvyat bewees zichzelf een grote dienst door bij zijn eerste race sinds de Grand Prix van Singapore een punt te scoren. Het was voor de Rus zijn eerste puntenfinish sinds de race in Barcelona afgelopen mei. Hij mag hopen dat het resultaat de Red Bull-leiding ervan overtuigt hem bij de volgende race ook weer in de auto te zetten. Kvyats teamgenoot Brendon Hartley eindigde bij zijn F1-debuut als dertiende.