Mercedes is het seizoen 2015 begonnen met waar het in 2014 was gebleven. Lewis Hamilton en Nico Rosberg domineren de race van start tot finish. Max Verstappen gaat in eerste instantie sterk in de rondte, maar ziet de finishvlag niet.

Het oogt bij het oplijnen van de grid allemaal wat magertjes. Slechts vijftien coureurs staan aan de start van de Australische Grand Prix. Valtteri Bottas mag vanwege rugklachten niet starten, terwijl de ‘geleende’ McLaren van Kevin Magnussen al hoestend en proestend de weg naar de startopstelling niet weet te vinden. Daniil Kvyat zet even later zijn Red Bull eveneens stil met een versnellingsbakprobleem.

Het aloude gezegde luidt echter ‘de ene zijn dood is de ander zijn brood’. Het Lotus-duo krijgt in ieder geval niet de kans invulling te geven aan die stelling. Een carambolage tussen hen, Felipe Nasr en Kimi Räikkönen eindigt in de eerste chicane met name voor Maldonado en Grosjean in tranen. De teller staat dan op dertien deelnemers.

Het gunt Bernd Mayländer de kans zijn nieuwste safety car-speeltje te showen. Max Verstappen vindt zich in het rijtje daarachter dan alweer terug op de negende stek. De herstart laat vervolgens een stuk minder drama zien dan de eerste poging. Lewis Hamilton knijpt er samen met Nico Rosberg rap van tussen en men ziet het tweetal niet meer terug.

Jenson Button blijft, zolang hij niet door Sergio Pérez uit de wedstrijd gekegeld wordt, in de cockpit de ronden turven die hij weet te rijden. In de winter reed de McLaren met pijn en moeite twaalf ronden aan een stuk, maar nu durft men in de box na vijftien rondjes al te hopen op punten. Vriendelijk verzoek dus of Button alles heel wil houden.

Dat doet Verstappen in eerste instantie in ieder geval wel. De jonge Limburger gaat op de medium compound redelijk eenzaam in de rondte, altijd op enkele seconden van teamgenoot Sainz op het zachte rubber. Hij krijgt dat plekje echter cadeau op het moment dat Sainz zeker een halve minuut verliest tijdens zijn pitstop. Het linkerachterwiel wil niet van de auto komen. Enkele ronden later doet het er niet meer toe. De Toro Rosso van Verstappen houdt het na zijn pitstop voor gezien.

Niet veel later gaat het ook mis voor Kimi Räikkönen. Het team verprutst de pitstop, slaagt er niet in om het linkerachterwiel op degelijke wijze vast te zetten en enkele bochten later stapt de Fin uit zijn SF15-T. De Fin had op dat moment zicht op de vierde plaats van Massa, die op zijn beurt de hele race zicht houdt op het podium, maar er nooit aanspraak op maakt. Dat derde plekje ligt voor het oprapen voor Sebastian Vettel.

Sauber neemt alle gelegenheden te baat om maar eens te doen waar ze vorig jaar niet in slaagde, namelijk punten scoren en wel met beide auto’s. Een zeer welkom resultaat, zeker na alle perikelen rond Giedo van der Garde in de aanloop naar de Grand Prix. Ook Force India mag zich verheugen op een dubbele puntenfinish. Een fraaie opsteker na een uiterst stroeve start afgelopen winter.

Hamilton en Rosberg rijden onaantastbaar naar de dubbelzege. Sebastian Vettel pakt bij zijn Ferrari-debuut een podiumplekje mee, gevolgd door de beide Felipes (Massa en Nasr). Ricciardo, Hülkenberg, Ericsson, Sainz en Pérez maken de top tien compleet. Jenson Button rijdt zowaar de race uit, maar het wordt helaas voor hem nergens mee beloond.

Onder voorbehoud: uitslag van de race (tevens stand in het kampioenschap):

Positie Coureur Team Verschil
1 Lewis Hamilton Mercedes 1u.31m.54.067s
2 Nico Rosberg Mercedes 7.640
3 Sebastian Vettel Ferrari 25.523
4 Felipe Massa Williams 29.196
5 Felipe Nasr Sauber 1.26.149
6 Daniel Ricciardo Red Bull 1 ronde
7 Nico Hülkenberg Force India 1 ronde
8 Marcus Ericsson Sauber 1 ronde
9 Carlos Sainz Toro Rosso 1 ronde
10 Sergio Pérez Force India 1 ronde
11 Jenson Button McLaren 2 ronden
Kimi Räikkönen Ferrari uitgevallen
Max Verstappen Toro Rosso uitgevallen
Romain Grosjean Lotus uitgevallen
Pastor Maldonado Lotus uitgevallen
Daniil Kvyat Red Bull niet gestart
Kevin Magnussen McLaren niet gestart
Valtteri Bottas Williams niet gestart
Will Stevens Manor niet deelgenomen
Roberto Merhi Manor niet deelgenomen