Nico Rosberg heeft op Suzuka de Grand Prix van Japan gewonnen. Van Lewis Hamilton had hij kort na de start al niets meer te duchten. Max Verstappen wordt tweede.

Waar Lewis Hamilton een jaar geleden bij de start Nico Rosberg nog wist te pakken, pakt het dit jaar volledig verkeerd voor hem uit. De Engelsman komt slecht weg van de rechterzijde van de grid die naar verluidt nog wat vochtiger is dan de linkerzijde waar onder andere Nico Rosberg en Max Verstappen staan. Het zijn dan ook die twee rijders die als eersten de eerste bocht in duiken.

Hamilton valt terug naar de achtste plaats en bied via de boordradio zijn excuses aan voor zijn slechte start. “Geeft niks, Lewis”, luidt het antwoord. Een snelle inhaalrace zou al veel goed kunnen maken, maar die komt laat en moeizaam op gang.

Opmars Hamilton
Als iedereen uit de top zeven, uitgezonderd Hamilton, een pitstop heeft gemaakt, gaat de Engelsman kortstondig aan de leiding. Als ook hij nieuw rubber heeft gehaald, vliegt hij opeens over de baan. De één na de ander moet eraan geloven. Zijn tussensprint brengt hem de vierde plaats, aangezien Sebastian Vettel op P3 een ruime voorsprong verdedigt.

Aan kop heeft Nico Rosberg van niemand wat te duchten. Hij houdt Max Verstappen voortdurend op zo’n vier à vijf seconden achter zich. Enkel gedurende de pitstops gunt hij de leidende positie aan iemand anders. Teamgenoot Lewis Hamilton past bij zijn tweede stop succesvol de undercut toe om Vettel van de laatste trede op het podium te stoten.

Verstappen vs. Hamilton
Op de harde banden opent Hamilton de jacht op Max Verstappen en met succes. De Brit neemt grote happen uit de voorsprong van de Nederlander. Hij vindt de aansluiting, maar een echte aanval blijft lange tijd uit, aangezien Verstappen op de rechte stukken buiten bereik van Hamilton blijft. Op eenzelfde wijze hield hij eerder dit jaar in Spanje Räikkönen van zich af.

Met nog twee ronden te gaan, gaat Hamilton er nog eens écht goed voor zitten. Bij het aanremmen van de chicane probeert Hamilton het, maar Verstappen gooit de deur dicht. Hamilton wijkt uit naar de buitenkant van de baan en neemt een sluiproute. Hamilton moet zodoende genoegen nemen met de derde plaats, achter Nico Rosberg en Max Verstappen.

Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen pakken namens Ferrari de vierde en vijfde plaats, gevolgd door Daniel Ricciardo, de beide Force India’s en de beide Williamsen. Met de dubbele podiumplaats stelt Mercedes de constructeurstitel voor het derde jaar op rij veilig.