Eindelijk heeft hij hem te pakken. Sebastian Vettel wint voor het eerst de Duitse Grand Prix. Hij moest onverwacht diep gaan, aangezien de Lotus-coureurs het hem heel moeilijk maakten.

Red Bull maakt meteen bij de start de intenties duidelijk. Lewis Hamilton ziet aan de rechterkant Sebastian Vettel voorbij komen, terwijl Mark Webber zich aan de linkerkant voorbij de Mercedes werkt. Wie zich een beetje concentreert op het gevecht in de achterhoede, ziet Giedo van der Garde een uitstekende start maken. Hij positioneert zich in die eerste ronde goed en rijdt onder andere Jean-Éric Vergne aan de buitenkant voorbij in de Dunlop Kehre.

Felipe Massa krijgt het pechduiveltje maar niet van zich afgeschud. De Ferrari-coureur is de eerste uitvaller op het moment dat hij de controle over de auto verliest aan het eind van startfinish. Het ziet er op het eerste gezicht uit als een mechanisch mankement aan de auto.

Tijdens de eerste serie stops gaat het vervolgens goed mis bij Mark Webber. Het rechterachterwiel zit niet vast, de Red Bull wordt desondanks weggestuurd en de band die vervolgens door de pits stuitert, raakt het hoofd van een cameraman in de pits. Deze blijkt later zelf te zijn opgestaan en zou het naar omstandigheden goed maken, afgezien van één of meerdere botbreuken. Sebastian Vettel verliest door het incident de rugdekking van zijn teamgenoot die uiteindelijk wel weer onderweg kan.

Na vijftien rondjes krijgt Romain Grosjean opdracht de jacht te openen op leider Sebastian Vettel. De Fransman reed langer dan de concurrentie rond op de zachte banden en die strategie brengt hem na zijn eerste stop op de derde plaats. Jenson Button ligt op dat moment tweede, maar hij blijkt al gauw geen partij voor Grosjean.

Teamgenoot Kimi Räikkönen ligt op datzelfde moment achter beide Mercedessen, maar kan het tempo van de thuisracers goed volgen. Lewis Hamilton en Nico Rosberg lijken de pure snelheid voor het eerst sinds lange tijd weer te missen. Fernando Alonso zal dat ongetwijfeld beamen, aangezien hij ronden lang links en rechts probeert voorbij te komen aan Lewis Hamilton. De Brit maakt zich echter heel breed en het tweetal laat zien dat racen in de Formule 1 nog altijd mogelijk is. Het duel krijgt niet het einde dat het verdient op het moment dat Hamilton de pits opzoekt.

Safety car

Na 25 ronden wordt het veld weer bij elkaar gebracht door de safety car van Bernd Mayländer. De Cosworth-motor van Jules Bianchi neemt met een indrukwekkende rookwolk afscheid van de race. Bianchi parkeert zijn auto op de helling voor de chicane, waardoor een stuurloze Marussia achterwaarts over de baan rolt. Het tafereel oogt komisch, maar Sebastian Vettel zal er niet om lachen. De marge die hij had op Romain Grosjean is helemaal weg. Kimi Räikkönen, Fernando Alonso en de verrassende Jenson Button sluiten aan.                                                   

Romain Grosjean blijft ook na de herstart de smaakmaker van de race. Hij leidt het Lotus-duo in hun gezamenlijke strijd tegen de Red Bull van Sebastian Vettel. Tot echte aanvallen komt het niet, maar Vettel kan geen moment op zij lauweren rusten. Dat verandert ook niet als hij een ronde na Grosjean zijn pitstop maakt, daarmee de leiding aan Räikkönen gevend. De Fin weet wat hem te doen staat en voert direct het tempo op. Lange tijd wordt er gedacht dat de Fin misschien wel voor een tweestopper gaat, maar met nog tien ronden te gaan duikt ook hij nogmaals naar binnen.

Slotfase

Het geeft de leiding terug aan Sebastian Vettel, met opnieuw de beide Lotus-coureurs in zijn spiegels. Alleen Räikkönen rijdt zijn laatste stint op de zachte banden en dat maakt hem tot de grootste uitdager van Vettel. Het is niet voor niks dat Grosjean zijn teamcollega moet laten passeren. Het helpt Räikkönen niet meer aan de overwinning. Sebastian Vettel houdt stand en zegeviert voor het eerst in een thuisrace. Räikkonen wordt tweede, Grosjean derde en Fernando Alonso vierde. Hamilton, Button en Webber volgen op gepaste afstand, terwijl Pérez, Rosberg en Hülkenberg de toptien compleet maken.

Neerlands hoop

Giedo van der Garde rijdt een degelijke race. Lange tijd leidt hij het achterhoedegevecht, maar in de slotfase moet hij toch nog teamgenoot Charles Pic voor laten gaan. De Nederlander eindigt op een achttiende plaats.

Bekijk de volledige uitslag hier.