Sebastian Vettel kan weer een nieuwe Grand Prix op zijn cv bijschrijven. De Duitser in dienst van Red Bull was in Montreal ongenaakbaar in de race die hij nooit eerder won. Achter hem completeren Fernando Alonso en Lewis Hamilton het podium.

Het is een relatief rustige openingsfase, waarin Valtteri Bottas de grote verliezer is. De als derde gestarte Fin verliest gelijk twee plaatsen aan Nico Rosberg en Mark Webber. Ook Fernando Alonso pakte de rookie nog binnen de ronde.

In de ronde daarop ontstaat er zelfs de Bottas-trein. Als Jean-Eric Vergne er dan voorbij duikt denkt Adrian Sutil mee te gaan. De Duitser spint echter en valt terug tot voor Pastor Maldonado. De wildebras raakt Sutil voor de hairpin en krijgt een drivethroughpenalty.
 
Voorin rijdt Sebastian Vettel een probleemloze race. De Duitser rijdt vlot weg bij de concurrentie. Achter hem lijken de Mercedes-coureurs het lek boven te hebben. In tegenstelling tot de vorige races, met uitzondering van Monaco, worden ze niet helemaal om hun oren gereden.

Het belangrijkste gevecht op de baan is halverwege tussen Rosberg en Webber met in hun kielzog Alonso. In ronde 31 pakken zowel de Australiër als de Spanjaard de winnaar van de vorige Grand Prix in Monaco. De ronde daarop duikt hij gelijk naar binnen.

In het middenveld stoomt Felipe Massa vanaf plaats zestien rap op. De Braziliaan die gisteren in Q2 crashte is de smaakmaker van de beginfase en voert gevechten met onder meer Adrian Sutil en Kimi Räikkönen, die ook z’n dag niet heeft. De ijskoude Fin rijdt matige rondetijden en wordt op precies de helft van de race gelapt door Vettel. Het zal het humeur van de tweede man in het kampioenschap er niet vrolijker op maken.

Van der Garde rijdt tot dan toe een onzichtbare race. In ronde 39 is de Nederlander echter de hoofdrolspeler in een pijnlijke touché. In de hairpin raakt hij Webber, die hem net op een ronde gaat zetten. Hij krijgt een stop-and-go penalty. Webber lijkt er niet veel last van te hebben, maar wordt een aantal ronde later toch vrij makkelijk door Alonso voorbij gereden met behulp van DRS.

In ronde 47 vertolkt Van der Garde opnieuw een negatieve rol. Het is duidelijk niet de middag van de Nederlander die opeens zonder voorvleugel rondrijdt. Nico Hülkenberg snijdt zijn band op Van der Gardes vleugel lek waarna deze onder de auto van de Nederlander belandt. Beide coureurs zetten hun auto aan de kant en zijn opvallend genoeg de eerste uitvallers.

In de eindfase gaat een ontketende Alonso nog op de tweede plaats van Hamilton jagen. De Spanjaard is vele malen sneller en hengelt hem binnen via de dubbele DRS-zone. Daarmee lijken de plaatsen voor het podium wel verdeeld.

Vooraan rijdt Sebastian Vettel namelijk onbedreigd naar de overwinning. De plaatsen vier en vijf zijn voor Mark Webber en Nico Rosberg, tevens ook de laatste die in dezelfde ronde als de leider finishen. Op plaats zes eindigt Vergne, zijn beste resultaat van het seizoen. Achter hem finisht Di Resta gestart vanaf plaats zeventien. Felipe Massa snoept de achtste plaats nog van Kimi Räikkönen af. Het laatste punt is voor Adrian Sutil.

De uitslag:

1 Sebastian Vettel Red Bull 1:32:09.143
2 Fernando Alonso Ferrari +14.408
3 Lewis Hamilton Mercedes AMG +15.942
4 Mark Webber Red Bull +25.731
5 Nico Rosberg Mercedes AMG + 1:09.725
6 Jean-Éric Vergne Toro Rosso + 1 ronde
7 Paul Di Resta Force India + 1 ronde
8 Felipe Massa Ferrari + 1 ronde
9 Kimi Räikkönen Lotus + 1 ronde
10 Adrian Sutil Force India + 1 ronde
11 Sergio Pérez McLaren + 1 ronde
12 Jenson Button McLaren + 1 ronde
13 Romain Grosjean Lotus + 1 ronde
14 Valtteri Bottas Williams + 1 ronde
15 Daniel Ricciardo Toro Rosso + 2 ronden
16 Pastor Maldonado Williams + 2 ronden
17 Jules Bianchi Marussia + 2 ronden
18 Charles Pic Caterham + 3 ronden
19 Max Chilton Marussia + 3 ronden
20 Esteban Gutiérrez Sauber + 7 ronden
  Nico Hülkenberg Sauber + 24 ronden
  Giedo van der Garde Caterham + 26 ronden