Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Brazilië gewonnen. De Ferrari-coureur stelde zijn vierde zege van dit seizoen al in de eerste bocht veilig. Max Verstappen finishte als vijfde

Valtteri Bottas begon de race op Interlagos vanaf pole. Lang kon de Fin die positie niet behouden. Direct na de start zette Vettel zijn auto aan de binnenkant bij Bottas’ Mercedes. Bottas zag Vettel daarna weliswaar niet compleet aan de horizon verdwijnen, maar kon niets terug doen. Aan de finish zat er 2,7 seconde tussen de twee. Het was Vettels eerste overwinning sinds zijn triomf in Hongarije in juli. Hij was niet de enige Ferrari-coureur op het podium: Kimi Räikkönen werd derde.

Eigenlijk was Lewis Hamilton de ster van de wedstrijd. De wereldkampioen startte door zijn crash in de kwalificatie vanuit de pitstraat. Kansloos was Hamilton daardoor echter allerminst. Hij haalde de ene na de andere coureur in, dichtte een gat van tien seconden naar Max Verstappen en beroofde de Nederlander overtuigend van diens vierde plaats. Bijna haalde Hamilton zelfs het podium, maar Räikkönen kwam hij net niet voorbij.

Verstappen: lastige race
Max Verstappen had geen makkelijke wedstrijd. Zijn Red Bull was duidelijk te langzaam om de Ferrari’s en Mercedessen aan te kunnen vallen. Nadat hij de snelle Hamilton had moeten laten passeren, maakte Verstappen nog een extra pitstop om zich van een setje softs te ontdoen waarop hij rondenlang had geworsteld. Hij finishte als vijfde, een dikke halve minuut achter de top vijf.

Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo moest net als Hamilton een inhaalrace rijden. Dat wist de Australiër van tevoren al, want hij startte door een gridstraf als veertiende. Bij de start werd de opgave voor Ricciardo nog lastiger. Hij werd aangetikt door Stoffel Vandoorne, spinde en viel terug tot de laatste plek. Uiteindelijk wist Ricciardo zich terug te knokken tot de zesde plaats.

Het Braziliaanse publiek zweepte Felipe Massa op tot misschien wel zijn beste race van het seizoen. Vorig jaar viel hij in zijn eerste ‘afscheidsrace’ nog uit, nu knokte hij bijna de hele race met Fernando Alonso. Massa won het duel en pakte de zevende plek. Het was zijn beste resultaat sinds de Grand Prix van Bahrein, waar hij zesde werd. Alonso eindigde als achtste, voor Sergio Pérez en Nico Hülkenberg.

Voor het eerst in zijn Formule 1-carrière finishte Esteban Ocon een race niet. Het Franse talent van Force India was het slachtoffer van een botsing in de eerste ronde met Romain Grosjean. Vlak voor die aanvaring, in de eerste bocht, was het al misgegaan tussen Ricciardo, Vandoorne en Kevin Magnussen. Voor Vandoorne en Magnussen betekende de botsing, die voor een korte safety car-fase zorgde, het einde van hun race.