Sebastian Vettel heeft verrassend de Grand Prix van Hongarije gewonnen. De Ferrari-coureur pakte de leiding bij de start en gaf die niet meer uit handen. Max Verstappen rijdt in een enerverende wedstrijd naar zijn beste resultaat van het seizoen. Hij wordt vierde.

De race wordt voorafgegaan door een indrukwekkend tafereel. De coureurs verzamelen zich niet alleen om het Hongaarse volkslied aan te horen, maar ook om gezamenlijk Jules Bianchi te gedenken. 

Ruim een kwartier later zijn er twee pogingen nodig om de race van start te laten gaan, omdat Felipe Massa er niet in slaagt zijn Williams correct op de grid te positioneren. Als de lichten ogenblikken later alsnog doven, is het Hamilton die andermaal niet lekker weg komt van zijn plek. Rosberg lijkt te profiteren, maar het zijn de beide Ferrari’s die de Mercedessen brutaal terugverwijzen naar het tweede plan. Hamilton, gretig op zoek naar eerherstel, positioneert zich vervolgens bij het uitkomen van bocht zeven aan de buitenkant van Rosberg, maar komt daarbij op het gras terecht. Daardoor haalt hij de chicane niet en ploegt hij rechtdoor. Hamilton valt terug naar de tiende plaats. 

Max Verstappen maakt vanaf de negende startplaats ook geen al te beste openingsfase mee. De Nederlander vindt zichzelf na de eerste ronde terug op de dertiende positie. Hij verliest onder andere een positie aan teamgenoot Sainz, maar hij meldt zich al gauw onder diens achtervleugel en schreeuwt over de boordradio dat hij opgehouden wordt. Verstappen gaat even later een rondje eerder naar binnen dan Sainz en dat levert hem het gewenste plekje op. 

Aan kop weten Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen verrassend genoeg een gat te slaan naar de achtervolgende Mercedes van Rosberg. Hamilton geeft seconden per ronde toe op de leiders en hoewel hij in de basis veel sneller is dan de mensen voor hem, komt hij ze maar moeizaam voorbij. Wat dat betreft doet Daniel Ricciardo het beter. De Australiër baant zich net als vorig jaar agressief een weg naar voren. De twee zijn na de eerste series stops tot elkaar veroordeeld in het gevecht om de vierde plaats. 

Brokken
De Lotus-coureurs rijden ondertussen geen eenvoudige race. Beiden krijgen een tijdstraf te verwerken. Grosjean voor een unsafe release, Maldonado voor een aanvaring met Segio Pérez. Zowel Pérez als Maldonado komt bij die touche met de schrik vrij. Dat kan niet worden gezegd van Nico Hülkenberg. De Duitser verliest op het rechte stuk pardoes zijn voorvleugel en schuift stuurloos de bandenstapels in. Het levert in eerste instantie een virtuele safety car-fase op. Vrijwel iedereen maakt van de gelegenheid gebruik om een pitstop te maken. De baan ligt echter vol met carbon fiber en het doet de wedstrijdleiding besluiten de fysieke safety car naar buiten te sturen. 

Bij de herstart zijn de Ferrari’s vanzelfsprekend hun voorsprong op de de Mercedessen kwijt. Räikkönen kan niet de buffer zijn voor Vettel, aangezien zijn motor mankementen vertoont. Rosberg schuift op, terwijl Hamilton zich verremt en zijn auto tegen de Red Bull van Ricciardo plaatst. Het levert hem een neuswissel en een drive through penalty op. Ook Räikkönen zoekt de pits op in de hoop de motorproblemen te verhelpen. Het mag niet baten. Verstappen, die ook niet helemaal ongeschonden uit de herstart komt, profiteert en schuift door alle brokken en extra pitstops op naar de vijfde plaats. Een drive through penalty, aan hem toegekend vanwege te hard rijden tijdens de neutralisatie, verandert daar niks aan, aangezien zijn achtervolgers nog niet waren aangesloten, nadat ze zich achter de safety car hadden ontdaan van hun ronden achterstand. 

Bij McLaren kijkt men ondertussen met samengeknepen billen naar de wedstrijd. Alonso en Button rijden beheerst om alle ellende heen en melden zich in de slotfase comfortabel in de top tien.

Aan kop weet Sebastian Vettel het hoofd zeer koel te houden. Zijn weekend mocht dan op vrijdag waardeloos beginnen, hij sluit het af met de gang naar de hoogste trede op het podium. Na het passeren van de streep draagt hij zijn overwinning direct op aan Jules Bianchi. 

Achter Vettel zorgen Rosberg en Ricciardo in de slotfase voor vuurwerk. De twee rijden tegen elkaar aan na een overmoedige, maar voor de Australiër kenmerkende actie. Ricciardo moet naar binnen met een kapotte vleugel, Rosberg met een lekke linkerachterband. Het werpt Verstappen de vierde plaats in zijn schoot, terwijl Kvyat de tweede plaats erft. Hij krijgt na de race echter een tijdstraf van tien seconden voor het overschrijden van de baanlimieten, maar houdt stand op P2. Daniel Ricciardo wordt alsnog derde.

Max Verstappen behaalt met de vierde plaats zijn beste klassering tot nu toe. Fernando Alonso brengt de McLaren sensationeel in vijfde stelling over de streep, gevolgd door Hamilton, Grosjean, Rosberg, Button en Marcus Ericsson in de Sauber.