Na een welverdiende vakantie is het tijd voor de coureurs om zich klaar te maken voor de tweede helft van het seizoen. Het twaalfde raceweekend staat voor de deur en Spa-Franchorchamps is waar het dit weekend moet gebeuren.

En Spa is een populair circuit, dat is zeker. “Het is één van de beste circuits van de Formule 1”, zegt Felipe Massa. “Met de nieuwe auto’s en de extra downforce wordt het een onvergetelijke ervaring, dat weet ik zeker.” Voor teamgenoot Lance Stroll wordt het zijn tweede thuisrace van het jaar, na Canada: “Ik ben half Belgisch, mijn moeder kom hier vandaan, dus het voelt een beetje als thuiskomen.”

Thuisrace
Stroll is niet de enige die de Grand Prix van België zijn thuisrace mag noemen. Voor Stoffel Vandoorne wordt het de eerste keer dat hij in een Formule 1-auto op eigen bodem rijdt. “Ik heb hier zo naar uitgekeken. Het is altijd gaaf om voor je thuispubliek te rijden, met vrienden en familie op de tribunes. De eerste helft van het seizoen was een flinke uitdaging voor me, maar ik ben weer helemaal opgeladen dankzij de zomerstop en heb zin om weer in de auto te stappen.”

Fernando Alonso voelt zich ook compleet uitgerust. “De eerste race na de zomerstop is altijd weer spannend! Je bent compleet uitgerust, relaxed en opgeladen, klaar om er weer voor te gaan. En dan is het gaaf dat je op zo’n legendarisch circuit als Spa mag beginnen. Er is geen enkele andere bocht op de kalender zoals Eau Rouge.”

Eau Rouge
Ook bij de coureurs van Renault valt de meest beroemde bochtencombinatie van Spa-Franchorchamps in de smaak. “Het eerste waar je tegen aan rijdt, is Eau Rouge. Je ziet het op tv via de on-board camera en het ziet er sensationeel uit, maar om het te rijden is gewoon immens”, legt Jolyon Palmer uit.

“Eau Rouge op volle snelheid, daar wil je echt geen fout bij maken”, zegt Haas-piloot Romain Grosjean. “De eerste keer dat je er vol doorheen gaat, voel je je ziek worden alsof je in een achtbaan zit die op en neer gaat. Je vraagt je dan af of het je in de race wel gaat lukken, maar je hebt het dan al eerder gedaan, dus je gaat mee in de flow en omarmt de g-krachten.”

Naast de legendarische Eau Rouge kent Spa nog een aantal spannende bochten, vertelt Carlos Sainz. “Er is een bocht die misschien niet zoveel faam kent als de rest, maar het is misschien wel de moeilijkste van het circuit: Pouhon, bocht nummer twaalf. Je rijdt daar echt maximaal op de limiet, met 260 kilometer per uur in de zevende versnelling.”

Ook Sergio Pérez is fan van de snelle dubbele linker. “Het is mijn favoriete bocht van het jaar. Pouhon is zo snel en bevredigend wanneer het goed gaat. In de nieuwe auto’s zal het nog specialer voelen.”

Inhalen
Tot nu toe zijn er, mede door die bredere en snellere auto’s, dit seizoen nog niet veel inhaalacties geweest, maar Esteban Ocon ziet kansen voor Spa. “Het is een goed circuit om in te halen, vergeleken met andere circuits zijn er veel plekken waar daar ruimte voor is. Daarbij kan het weer ook nog eens voor verrassingen zorgen. Regen zou onze kansen flink vergroten, dus mij hoor je niet klagen als er wat druppels vallen.”

“Het kan aan de ene kant van het circuit regenen, en droog zijn aan de andere kant”, lacht Toro Rosso’s Daniil Kvyat. “Het is waarschijnlijk het langste circuit van het jaar en het enige circuit dat we vooraf met de scooter verkennen in plaats van te voet!”

Ook Nico Hülkenberg zou niet wakker liggen van een beetje regen. “Spa staat bekend om zijn vreemde, onvoorspelbare weer. We moeten een goed resultaat neerzetten, of het nu regent of droog is.”

Spa kleurde in 2016 oranje door de vele Nederlandse bezoekers.