De minimumleeftijd waarop jongeren rijles mogen nemen, is verlaagd naar 16,5 jaar. Beitske Visser, het zestienjarige racetalentje uit Dronten, is het gezicht van het experiment 2toDrive, waarin begeleid rijden voor jongeren wordt ingevoerd als voorbereiding op zelfstandig autorijden.

In de racewereld heeft Visser al enige naam opgebouwd. In de kartsport won ze in 2010 de WSK Master Series in de KZ2-klasse, en eindige als vice-kampioen in de WSK Euro Series. Dit jaar doet Visservooraan mee in de KZ1-klasse van de WSK Master Series, waarbij ze in Siena en Viterbo de overwinning pakte. En ze vergaarde faam door begin augustus van dit jaar haar allereerste autorace, in de Dutch Supercar Challenge op Assen, te winnen in een Praga R4S.

Reden genoeg voor autobrancheorganisatie Bovag om het racetalent naar voren te schuiven als gezicht van de campagne 2toDrive, ter promotie van de verlaging van de minimumleeftijd om te mogen autorijden. Vanaf de zestiende verjaardag kan iedereen theorie-examen doen, vanaf 16,5 jaar mag er begonnen worden met rijlessen, terwijl het praktijkexamen vanaf zeventien jaar af te leggen is. Vervolgens mag een zeventienjarige met rijbewijs onder begeleiding van een ervaren automobilist de weg op.

Zo ook Visser, die afgelopen maart zestien werd en nu mag beginnen aan haar eerste les: “Ik kan al prima wegrijden met een auto, maar moet vooral leren rustig aan te doen en me aan de verkeersregels te houden,” legt de jonge coureur uit. “En ik denk dat dit een goede manier is om op je zeventiende rijervaring op te doen, omdat er dan nog iemand met al veel ervaring naast je zit.”

Ondertussen gaan de raceplannen gewoon door, vertelt Visser: “Over een paar weken doe ik mee aan een internationale kartwedstrijd in las Vegas, volgend jaar hoop ik in formuleauto’s te racen. Ik richt me vooral op de Formule ADAC.”

Binnenkort besteden we in Formule 1 meer aandacht aan Beitske Visser.

(Foto Chris Schotanus)