Kimi Räikkönen kent een droomstart in 2013. De Fin reed vanaf de zevende startpositie naar de zege en dankt dat aan een uitgekiende tweestopsstrategie.

De Lotus-coureur kon na de start in het spoor komen van Sebastian Vettel, Fernando Alonso en Felipe Massa. Na de eerste pitstopserie kwam de groep, met Räikkönen achteraan, achter Adrian Sutil terecht, die nog niet gestopt was. De wereldkampioen van 2007 kon het tempo in de groep makkelijk bijbenen en kon, toen de rest naar binnen ging, nog heel lang doorrijden.

Daarmee spaarde hij een pitstop uit. Toen Räikkönen voor de laatste keer was gestopt reed hij achter Alonso. De Spanjaard moest echter nog voor een derde maal naar binnen voor nieuw rubber. Het leverde de Fin de leiding op in de wedstrijd. Op versere banden kon Alonso vervolgens niet het gat dichten. Räikkönen start 2013 daarmee in stijl. Hij dankte dat aan de strategie.

“We kozen bewust voor een tweestopsstrategie”, vertelt hij tijdens het interview op het podium. “Ik had vertrouwen in onze tactiek omdat we weinig problemen met de Pirelli’s hebben. We hebben het complete weekend een snelle auto gehad. Ik startte de race goed en daarmee legde ik het fundament voor de zege.”

Räikkönen wist toen nog niet of dat voldoende was voor de zege. “Ik had zo mijn twijfels”, erkent hij. “Voor er een race gereden is weet je niet wat de verhoudingen zullen zijn en ik heb in de winter nauwelijks lange runs gereden. Ik wist wel dat de Lotus een goede auto is, maar dan moet je nog altijd de openingsfase overleven.”

In de slotfase benadrukte Räikkönen nog eens zijn kracht door de snelste ronde van de wedstrijd te noteren. “Fernando liep op mij in en er was wat verkeer. Ik wilde een gat slaan zodat we een grotere buffer hadden voor in het geval het weer ging regenen.”

“Deze zege geeft een goed gevoel, maar dit is nog maar de eerste race van dit seizoen. Het verandert weinig aan ons doel en onze instelling. Ik ben er heel blij mee. Het wordt alleen een hele grote klus om de titel te winnen. Hier hadden we in ieder geval een goede wagen en ik hoop dat dat ook in de volgende race het geval is.”