Kimi Räikkönen keert na een afwezigheid van twee jaar terug in de Formule 1. Na maanden van speculatie en geruchten heeft de Fin – wereldkampioen in 2007 – getekend voor het team van Renault.

Renault – dat vanaf volgend jaar als Lotus door het leven zal gaan – heeft op de eigen website bekend gemaakt dat Räikkönen de komende twee seizoenen voor het team zal gaan uitkomen.

Lange tijd leek het erop dat Räikkönen naar Williams zou gaan, maar nadat de onderhandelingen met dat team spaak liepen, verschoof hij zijn aandacht naar Renault, dat door het langdurige blessureleed van Robert Kubica naar een coureur op zoek was.

Op de website van Renault laat Räikkönen weten dat hij ‘in de wolken is’ dat hij na een afwezigheid van twee jaar terug kan keren in de Formule 1: “Ik ben Lotus Renault dan ook heel dankbaar voor deze kans”, laat de 32-jarige coureur uit Espoo weten.

Na zijn vertrek uit de Formule 1 is Räikkönen vooral in de rally-racerij actief geweest en heeft hij een uitstapje naar de Amerikaanse stockcars gemaakt, maar de koningsklasse is altijd blijven trekken: “Ik kan niet ontkennen dat mijn honger naar de Formule 1 me de laatste tijd volledig in beslag heeft genomen”, verklaart hij.

De uiteindelijke keuze voor Renault is hem makkelijk gevallen, zo stelt Räikkönen verder. “Ik ben zeer onder de indruk van de ambities die dit team heeft, dus het was een eenvoudige beslissing. Ik kijk er naar uit om een belangrijke rol bij Renault Lotus te gaan spelen en het team verder vooruit te stuwen zodat het vooraan de grid komt te staan.”

Gérard Lopez, de eigenaar van de renstal, is in zijn nopjes met de komst van Räikkönen: “We werken achter de schermen keihard om een topteam te worden dat in de toekomst mee kan doen om het kampioenschap. Het aantrekken van Kimi is de eerste van een aantal aankondigingen die we zullen maken die deze ambitie onderschrijven.”

“We verheugen ons er uiteraard allemaal op om met een wereldkampioen samen te werken en ik wil Kimi dan ook namens iedereen van harte welkom heten bij ons team.”

Wat voor gevolgen de komst van Räikkönen heeft voor de verdere rijdersbezetting van het team is nog niet bekend. Vitaly Petrov heeft in ieder geval een contract voor volgend jaar en brengt veel sponsorgeld mee, dus de kans is groot dat hij er dan – ondanks zijn uitbarsting van laatst – gewoon bij zal zijn.

Voor Bruno Senna en Romain Grosjean betekent dit dat ze vermoedelijk elders op zoek moeten naar een racezitje. Kubica is momenteel nog geblesseerd en zijn situatie binnen Renault is zowel daardoor als door de recente perikelen tussen het team en zijn eigen kamp onduidelijk.