Kimi Räikkönen kwam naar Singapore met de intentie een podiumplaats te behalen, maar de eerste trainingen hebben ervoor gezorgd dat zijn vertrouwen daarin een kleine deuk heeft opgelopen.

“Dit was geen makkelijke dag voor ons”, treurt Räikkönen, die beide trainingen als twaalfde afsloot, na. “Om één of andere reden ontbreekt het ons aan grip, terwijl we tevens downforce tekort komen”, zo legt hij uit wat er bij Lotus aan schort.

“Op een nieuw setje Pirelli’s gaat het iets beter dan op ingereden banden, maar we komen desondanks snelheid tekort”, vervolgt Räikkönen, die betwijfelt of zijn team het gat naar de kop nog kan goed maken: “We maken doorgaans wel een sprongetje van vrijdag op zaterdag, maar we kijken nu tegen een achterstand van zo’n twee seconden aan en ik vraag me af of we dat wel kunnen goedmaken.”

Teamgenoot Romain Grosjean sloot de eerste training als vijftiende af en wist zich in VT2 ternauwernood bij de toptien te voegen. “Het voelt goed om weer te mogen rijden, maar onze prestaties van vandaag stroken niet met waar we vooraf op hadden ingezet”, erkent de coureur die in Singapore weer in de cockpit zit nadat hij in Monza een schorsing moest uitzitten.

“Onze auto is in de basis hetzelfde als in Monaco en Hongarije – en daar waren we competitief – maar vandaag hadden we niet genoeg grip”, klaagt ook Grosjean, alvorens het van de positieve kant te bekijken: “We weten wat we hieraan moeten doen en het team werkt al hard op alles op orde te krijgen, dus ik weet zeker dat we morgen sterker voor de dag zullen komen.”