Geld hebben ze genoeg, maar aan aanzien ontbreekt het ze veelal: pay drivers, oftewel coureurs die flink betalen voor een zitje in de Formule 1. Luiz Razia, zelf een pay driver in spe, roept in gesprek met ESPNF1 echter op tot meer respect voor betalende coureurs.

“Pay drivers zijn geen schurken”, zo opent Razia tegenover ESPNF1. “In tegendeel zelfs: we zijn coureurs die onze droom om de Formule 1 te bereiken najagen, en tegenwoordig heb je daar nu eenmaal sponsoren voor nodig.”

“Zeker in het begin is het normaal om geld mee te moeten nemen”, weet de Braziliaan, die naar eigen zeggen ‘een aantal investeerders’ achter zich heeft staan om hem te helpen. “En ik schaam me daar niet voor”, verklaart hij verder. “Vandaag de dag werkt het immers zo.”

“Ik denk bovendien dat ik niet alleen maar dankzij een eventuele sponsorbijdrage de Formule 1 zal behalen, maar dat er naar het totaalpakket gekeken wordt en daaruit ook blijkt dat ik genoeg heb laten zien in de opstapklassen”, stelt Razia.

“Ik ben, volgens mij, namelijk een getalenteerde coureur. Ik ben immers Formule 3-kampioen geweest, was derde in de Formule 3000 en in de GP2 was ik een racewinnaar en ben ik afgelopen seizoen bovendien als vice-kampioen geëindigd.”

Wat zijn eigen kansen op een racezitje voor 2013 betreft, zegt Razia het volgende: “Er zijn stoeltjes vrij en mijn management en ik spreken met meerdere teams. Met een aantal daarvan zijn de onderhandelingen in een vergevorderd stadium, maar ik kan niet zeggen waar het er het beste uit ziet en voor welk team ik ga.”

“Het kan namelijk zijn dat het team in kwestie het niet waardeert als ik uit de school klap, dus voorlopig moeten we wachten en kalm blijven totdat er een definitieve beslissing gemaakt is en een team daarmee naar buiten komt.”

Razia komt vandaag tijdens de Young Driver Test in Abu Dhabi in actie voor Toro Rosso, waarvoor hij ook dinsdag al reed. Eerder dit jaar werkte de coureur – die in het verleden voor Caterham en Marussia getest heeft –  ook al een talententestdag af voor Force India.