Het F1-team van Haas zou een forse schadevergoeding moeten betalen aan de voormalige Russische sponsor Uralkali. Naar verluidt gaat het om een bedrag van zo’n twaalf miljoen euro. Dat heeft het Swiss Arbitration Center (SAC) geoordeeld, zo meldde Uralkali donderdag in een eigen verklaring.

UPDATE: Het team van Haas weerspreekt zondag de uitgestuurde verklaring van Uralkali. “Het arbitragepanel oordeelde dat Haas een ‘gegronde reden’ had om het sponsorcontract met Uralkali te beëindigen en wees de vordering van Uralkali wegens contractbreuk af”, aldus Haas. “Het panel oordeelde dat het sponsorschap effectief was beëindigd op de datum van de opzegging door Haas, en beval Haas het deel van het sponsorbedrag te behouden voor de periode vóór de beëindiging en het eventuele saldo terug te betalen aan Uralkali.”

Uralkali is een Russische kunstmestgigant, die tot het uitbreken van de Russische oorlog met Oekraïne begin 2022 sponsor was van de Russische coureur Nikita Mazepin en het team van Haas. Mazepin stond destijds bij de Amerikaanse renstal onder contract. Na de Russische inval besloot Haas meteen de overeenkomsten met zowel Mazepin als Uralkali te beëindigen.

Uralkali eiste echter compensatie ter hoogte van ruim twaalf miljoen euro voor de beëindigde sponsordeal via het Zwitserse rechtssysteem. De tegenclaim van Haas met betrekking tot geleden imagoschade, ter hoogte van ruim acht miljoen euro, werd volgens Uralkali verworpen.

Overigens zou ook Mazepin overwegen een rechtszaak tegen Haas aan te spannen vanwege oneerlijk ontslag.

Lees hier alles over de GP van Spanje 2024


De nieuwste editie van FORMULE 1 Magazine ligt NU in de winkel, maar is ook digitaal te bestellen (met gratis bezorging in heel Nederland!).