*

Red Bull-coureurs niet bezorgd om toekomst

Daan de Geus

Daan de Geus

25 september 2015 06:06

Red Bull-coureurs niet bezorgd om toekomst
Racepictures

Red Bull-coureurs Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat zijn niet bang volgend jaar zonder werk te zitten. De twee gaan er niet vanuit dat het team zonder goede motor komt te zitten en zich terug moet trekken. Ook voor de toekomst van Max Verstappen hoeft niet gevreesd te worden, stelt zijn vader Jos.

Het gebrek aan een goede motor is juist wat Red Bulls toekomst in de Formule 1 in gevaar brengt. De energiedrankfabrikant is ontevreden over de Renault-motor die achterin de bolides van Red Bull Racing en opleidingsteam Toro Rosso ligt en heeft daarom gebroken met de Franse autofabrikant.

Een nieuwe overeenkomst met een andere leverancier is er echter nog niet en Red Bull dreigt te stoppen als het geen goede motordeal kan afsluiten. Mocht Red Bull de stekker eruit trekken, dan komen er vier coureurs op straat te staan: Red Bull-rijders Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat en Toro Rosso-coureurs Max Verstappen en Carlos Sainz. Zorgen om hun toekomst maken Ricciardo en Kvyat zich echter niet.

“Ik ben te jong om er een jaar tussenuit te gaan”, grapt Ricciardo. “Maar serieus: ik maak me nu nog niet druk. We hebben nog wel even de tijd. Pas in november of december moet het echt rond zijn. Als het dan nog niet zover is, zal ik mijn mond open trekken. Ik heb er echter vertrouwen in dat we de beschikking zullen krijgen over een competitieve motor”, zegt hij.

Teamgenoot Kvyat vertelt dat hij zich evenmin zorgen maakt, ondanks dat zijn toekomst niet alleen van Red Bulls motorplannen afhangt, maar ook van of het überhaupt met hem verder wil. Red Bull heeft het aanblijven van de Rus – in tegenstelling tot dat van Ricciardo – immers nog niet bevestigd.

“Maar ik concentreer me gewoon op mijn werk”, meldt hij. “Met alleen maar aan de toekomst denken, kom je op het circuit niet verder. Goed presteren, is veel belangrijker. Ik heb het verder niet zelf in de hand, maar heb er vertrouwen in dat het goed afloopt en ik hier blijf. Het is simpelweg een kwestie van wachten op de juiste tijd om alles rond te krijgen”, stelt Kvyat, die opmerkt dat ‘anderen zich drukker maken om mijn toekomst dan ikzelf’.

Verstappen
Als Red Bull zich terugtrekt, doekt het uiteraard ook Toro Rosso op. Bezorgd om de toekomst van Max Verstappen is vader Jos Verstappen echter niet, zo maakt hij duidelijk tegenover het Algemeen Dagblad: “Voor Max maakt het niet uit. Ik weet zeker dat hij ook volgend jaar Formule 1 rijdt.”

Met welke motoren hij dat gaat doen indien Red Bull en Toro Rosso gewoon in de Formule 1 blijven, staat nog niet vast. Mercedes voelt er niets voor om met Red Bull in zee te gaan, waardoor Ferrari de enige realistische optie is. Ferrari toonde zich eerst bereid met Red Bull te werken, maar volgens Formule 1-baas Bernie Ecclestone is Ferrari-president Sergio Marchionne inmiddels toch enigszins huiverig