*

Red Bull en Toro Rosso vol lof over debutant Gasly

Daan de Geus

Daan de Geus

2 oktober 2017 11:47

Red Bull en Toro Rosso vol lof over debutant Gasly
Red Bull

Pierre Gasly heeft tijdens zijn debuutweekend een goede indruk gemaakt op Red Bulls Helmut Marko en Toro Rosso’s Franz Tost. “Hij heeft geen fout gemaakt.”

Toro Rosso-teambaas Tost vindt dat Gasly het fantastisch heeft gedaan in Maleisië. De Fransman kwalificeerde zich aldaar als vijftiende en finishte als veertiende, ondanks dat zijn racezitje niet goed zat en zijn drinksysteem niet goed werkte. “Pierre heeft het het hele weekend goed gedaan.”

Marko, het hoofd van Red Bulls talentenprogramma, deelt die mening. “Hij heeft een goed debuut achter de rug. Hij heeft geen fout gemaakt”, vertelt de Oostenrijker het Duitse Motorsport-Total.

Gasly zal ook komend weekend, in Suzuka, voor Toro Rosso rijden, maar het is nog niet zeker of hij twee weken daarna in Amerika ook in actie komt. De race aldaar valt samen met de finale van de Japanse Super Formula-klasse waar Gasly dit jaar ook in rijdt en een serieuze titelkandidaat is.

Gasly met Toro Rosso-teambaas Tost.

Gasly zelf verklaarde in Maleisië dat hij het geweldig zou vinden om, na de GP2 in 2016, de Super Formula te winnen. Maar: “Het zou nog beter zijn als ik ook in Austin voor Toro Rosso kan rijden. Als ik de rest van het Formule 1-seizoen kan afmaken, wil ik dat doen. Dit is immers mijn droom.”

2018
Voor volgend seizoen is Gasly ook in de running voor een stoeltje bij Toro Rosso. Carlos Sainz gaat daar na afloop van dit jaar weg, terwijl Daniil Kvyat – aan de kant geschoven om plaats te maken voor Gasly – nog wel onderdeel uitmaakt van ‘de Red Bull-familie’.

Andere coureurs die zijn genoemd zijn Nobuharu Matsushita – een pupil van Toro Rosso’s aanstaande motorleverancier Honda – en testrijder Sean Gelael, maar Marko lijkt dit duo niet serieus te overwegen. Matsushita kan mogelijk geen superlicentie krijgen: “En ik denk ook niet dat hij er klaar voor is.”

Gelael, die ook geen superlicentie heeft, beschikt over veel sponsorgeld, maar ‘bij Red Bull gaat het anders”, zegt Marko over het belang van een financiële bijdrage. Hij noemt het daarbij ‘moeilijk voor te stellen’ dat de in de opstapklassen weinig indrukwekkende Gelael zo aan een Toro Rosso-zitje komt.

Kvyat
Marko laat het er verder bij dat Red Bull het laat weten zodra er knopen doorgehakt zijn. Bij gebrek aan andere opties lijkt Kvyat dus nog altijd kanshebber, zo bevestigt Tost tegenover Formula1.com dat de 23-jarige Rus nog altijd op het lijstje staat. “Hij is nog altijd een Red Bull-piloot en heeft een geldig contract. Alles ligt open”, zegt hij over de situatie aangaande Kvyat, die afgelopen jaar al van Red Bull Racing naar Toro Rosso werd teruggezet. “We hebben verder inderdaad niemand in ons juniorprogramma, maar laten we maar zien wat het wordt.”

Kvyat maakte een moeilijk jaar door bij Toro Rosso.