Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko is er nog geen keuze gemaakt over welke coureurs volgend jaar voor Scuderia Toro Rosso rijden. Het is volgens hem ook niet nodig daar haast achter te zetten. Dit zegt hij tegen Formule1.nl­-medewerker Adam Cooper.

Het Italiaanse team heeft vier mogelijkheden. Naast het huidige duo, Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari, zijn dat Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne. Het is mogelijk dat het huidige duo volgend jaar ‘gewoon’ weer voor Toro Rosso uitkomt, maar het andere uiterste blijft ook een mogelijkheid.

Het voornaamste doel voor Toro Rosso is om volgend jaar een coureur klaar te stomen die Mark Webber in 2013 vervangt, als de Australiër besluit met pensioen te gaan. Het is geen geheim dat Red Bull Ricciardo en Vergne ziet als de coureurs met het grootste potentieel. Ook blijft het mogelijk dat Red Bull een stoeltje, of twee, voor de coureurs vindt bij een ander team. Zo deed de Oostenrijkse firma at al met Ricciardo bij HRT.

Nu wordt Caterham genoemd als een mogelijke vestigingsplaats. Maar dan moet Jarno Trulli wel met pensioen worden gestuurd. “Het gaat om een luxeprobleem. Ik weet zeker dat we een passende oplossing vinden”, vertelde Marko aan Cooper. “We gaan analyseren. Volgend jaar hoeft er geen stoel bij Red Bull te worden opgevuld. We hebben het over 2013 en hebben dus nog tijd genoeg waarin ze alle vier zich kunnen bewijzen. Eind december komen we bijeen in Salzburg. Daar gaan we alle mogelijkheden nalopen.”

Toch lijkt Marko niet echt te spreken over het huidige rijdersduo van Toro Rosso. “Ze hebben zich in de tweede seizoenshelft verbeterd. Helaas had Buemi vaker technische problemen. Toch blijft het zo dat we niet op zoek zijn naar een goede F1-coureur, maar naar een toprijder.”

Ondertussen toonde Red Bull Racing-teambaas Christian Horner zich onder de indruk van Ricciardo. Hij hoopt dat de Australiër ook in 2012 weer kan racen. “Hij heeft het goed gedaan in de races waar hij in actie kwam. We moeten kijken naar mogelijkheden voor hem en naar de beschikbare opties. Ik weet zeker dat we in de aanloop naar kerstmis besluiten hoe zijn programma er volgend jaar uitziet.”

“Hij heeft absoluut geleerd van zijn races. Die reed hij onder lastige omstandigheden in een auto die erg langzaam is. Toch bleef hij leren en hij streed tegen een erg competitieve teamgenoot. Hij heeft zich goed weten te wapenen. Het zou goed zijn als hij volgend jaar racet.”

“Toro Rosso bespreekt zijn zaken met Dietrich Mateschitz. Maar we volgen natuurlijk wel de doorstroom van jonge coureurs met grote interesse. Er zitten vier jongens in dat programma en ze zijn allen erg snel. Het is voor Red Bull goed dat ze over zulke getalenteerde rijders beschikken.”