Max Verstappen rijdt dan wel bij Toro Rosso, maar de jonge Nederlander staat gewoon bij Red Bull onder contract en is niet te koop. Dat verklaart Red Bull-kopstuk Helmut Marko desgevraagd.

De zeventienjarige Verstappen heeft er pas drie Grands Prix op zitten, maar heeft daarin grote indruk gemaakt. Topteams die denken de Nederlander bij Toro Rosso weg te plukken, of die hopen dat het supertalent wellicht op de markt komt in het geval Toro Rosso wordt verkocht, worden door Red Bull-kopstuk Helmut Marko echter alvast uit de droom geholpen: “Verstappen is niet te koop”, verklaart hij tegenover F1-insider.com.

“Max staat bovendien ook niet bij Toro Rosso onder contract, maar bij Red Bull Racing”, verduidelijkt Marko, daarbij uiteraard verwijzend naar het hoofdteam van de energiedrankproducent die de beide renstallen bezit en Toro Rosso als opleidingsteam gebruikt.

Wat Marko verder nog benadrukt, is dat een verkoop van Toro Rosso – ondanks dat hier geruchten de ronde over doen – niet aan de orde is. In reactie op de berichten dat motorleverancier Renault de formatie wel eens kan overnemen, spreekt Marko klare taal: “Er zijn geen plannen om Toro Rosso van de hand te doen. Als er al een akkoord wordt gesloten met Renault, dan gaat dat om sponsoring.”

Wat Marko tevens duidelijk maakt, is dat Verstappen de komende jaren hoe dan ook deel uit blijft maken van de Red Bull-familie. “Hij heeft een langlopende overeenkomst met ons”, meldt Marko, die niet uit wil sluiten dat Verstappen voor 2016 promotie kan maken naar het grote Red Bull Racing, maar hier eigenlijk nog niet over wil nadenken. “Dat is allemaal toekomstmuziek. Het belangrijkste voor nu is dat Max zich in alle rust kan ontwikkelen.”

Het hoofd van Red Bulls talentenprogramma is verder zeer content met wat Verstappen in zijn eerste drie races al heeft laten zien. “Max doet het heel goed”, vindt Marko. “Zijn inhaalacties in China waren van grote klasse, maar wat nog meer indruk op me heeft gemaakt, is hoe hij met de motorpech om ging die hem een paar ronden voor het einde van een puntenfinish beroofde. Hij bleef daar erg koel en rustig onder.”