Nu de relatie tussen Renault en hoofdklant Red Bull scheurtjes begint te vertonen, steken geruchten over een nieuw Renault-fabrieksteam de kop op. Toro Rosso zou zo’n fabrieksdeal wel interessant vinden.

Toro Rosso-teambaas Franz Tost geeft duidelijk blijk van zijn interesse: “Het zou voor ons een mooie stap zijn om samen te werken met een motorfabrikant. Voor mij en voor het team zou het positief zijn.” De Oostenrijker voegt daaraan toe dat Renault al in de Toro Rosso-fabriek in Faenza op bezoek is geweest. “Ze hebben alles goed bekeken, maar er zijn nog geen onderhandelingen”, aldus Tost.

Renaults chef autosport Cyril Abiteboul wil tegenover Autosport niet al te diep ingaan op de reden voor het bezoek. “Het enige dat ik erover kan zeggen, is dat we Toro Rosso regelmatig bezoeken omdat ze een klant van ons zijn”, zegt Abiteboul.

Of Renault Toro Rosso – of Lotus, Sauber of Force India, teams waar het automerk volgens het geruchten circuit ook interesse in zou hebben – daadwerkelijk over wil nemen, wil Abiteboul ook niet zeggen. “We denken erover na om ons marketingverhaal uit te breiden”, klinkt het cryptisch. “We willen meer uit onze investering in de Formule 1 halen. Een team overnemen is een belangrijke beslissing die je niet zomaar neemt. Maar goed, het is dit jaar nog niet aan de orde dus we hebben de tijd.”

Voorlopig gaat het er volgens de Renault-man nu in de eerste plaats om de zaken op de baan goed op orde te krijgen. “We hebben een tweejarig contract met Red Bull, en daar willen we beter invulling aan geven dan we op dit moment doen”, vertelt Abiteboul. “Onze prioriteit is om het voor Red Bull en Toro Rosso zo goed mogelijk te doen.”

Helmut Marko, als hoofd van het talentenprogramma een sleutelfiguur binnen de Red Bull-organisatie, zwakt de overnamegeruchten ondertussen weer wat af. “Het is mogelijk dat we Toro Rosso verkopen, maar we hoeven het niet te doen”, laat de Oostenrijkse ex-coureur weten. Marko verzekert verder dat het talentenprogramma – waar ook Max Verstappen deel van uitmaakt – hoe dan ook doorgaat. “Zelfs als Renault het team overneemt, blijven we nog met ze samenwerken.”