Renault heeft besloten om niet in beroep te gaan tegen de diskwalificatie van het team bij de Grand Prix van Japan. Daarmee verliest de Franse renstal definitief de negen behaalde punten. 

Gisteren maakte de FIA bekend dat Renault uit de resultaten van de Grand Prix van Japan geschrapt werd. Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg werden gediskwalificeerd vanwege het gebruik van een illegaal systeem waarmee de rembalans automatisch geregeld zou worden. Renault had tot vandaag om in beroep te gaan tegen het besluit, maar de Frans renstal laat weten dit niet te zullen doen.

”Wij betreuren de beslissing van de stewards en met name de ernst van de toegepaste sanctie”, laat Renault weten op Twitter. ”Wij vinden dat de straf niet in verhouding staat tot het voordeel wat de coureurs hierdoor hadden, al helemaal omdat het systeem volledig legaal en innovatief verklaard werd. Het is ook niet consistent met eerdere sancties voor soortgelijke overtredingen, zoals erkend door de stewards in hun beslissing, maar zonder verdere argumentatie onderbouwd.”

”We hebben echter geen nieuw bewijs, anders dan het bewijs dat we al hebben aangeleverd om de legaliteit aan te tonen. We willen geen verdere tijd en moeite investeren in een nutteloos debat met betrekking tot de sanctie voor het hulpmiddel, dat de werklast van de coureur vermindert zonder de prestaties van de auto te verbeteren. We hebben daarom besloten om niet in beroep te gaan tegen het besluit van de stewards”, aldus de verklaring van Renault.

Toptien aangepast
Direct na de Grand Prix van Japan, waarin Ricciardo als zesde over de finish kwam en Hülkenberg als tiende, diende Racing Point een protest in. Zij beweerden dat Renault gebruik maakte van een ‘pre-set distance-dependant brake bias adjustment system’, in andere woorden een vooraf ingestelde mapping van de rembalans. Normaliter moeten de coureurs deze zelf aanpassen, maar die moeite werd ze met dit systeem bespaard.

Het team valt door de diskwalificatie terug tot 68 punten in het constructeurskampioenschap. Charles Leclerc neemt de zesde plaats van Ricciardo over, gevolgd door Pierre Gasly, Sergio Pérez, Lance Stroll en Daniil Kvyat die nu de toptien afsluiten.

Foto: Motorsport Images