De overname van Lotus door Renault wordt waarschijnlijk volgende week beklonken. Dat meldt Autosport op basis van bronnen rond de onderhandelingen.

Renault zal volgens de website van het Britse racetijdschrift 65 procent van de aandelen van Lotus overkopen. De motorfabrikant zou daar bijna 90 miljoen euro voor moeten neertellen, waarvan 10 miljoen direct en de rest verspreid over de komende tien jaar. Het zou het Franse merk voor het eerst sinds 2010 weer eigenaar maken van een eigen fabrieksteam.

De Luxemburgse zakenman Gérard Lopez, die nu met zijn bedrijf Genii Capital eigenaar is van het team uit Enstone, houdt volgens Autosport 25 procent van de aandelen. De overige tien procent gaan naar oud-wereldkampioen Alain Prost, die een soortgelijke adviseursrol bij het nieuwe Renault-fabrieksteam zal vervullen als Niki Lauda bij Mercedes.

De bronnen melden dat de afhandeling van het onderhandelingsproces maandag zal beginnen en enkele dagen zal duren. De directie van Renault zou al bereid zijn gevonden de portemonnee vol open te trekken voor het project, zodat het Renault-team een budget zou krijgen vergelijkbaar met dat van Mercedes en Red Bull.

Red Bull

Wat Renault in het geval van een overnamen van Lotus doet met Red Bull en Toro Rosso, die officieel nog een contract voor de levering van Renault-krachtbronnen voor 2016 hebben, is nog onduidelijk. Mogelijk laten de Fransen Lotus in een soort tussenjaar nog een seizoen met Mercedes-motoren rijden, terwijl de Red Bull-teams hun Renault-deal uitzitten.

Een andere optie is om de banden met Red Bull te verbreken, maar de energiedrankjesfabrikant wel te helpen met het vinden van nieuwe motoren voor zijn twee renstallen. Maar uiteraard is het ook niet ondenkbaar dat Renault in het eerste jaar van het eigen fabrieksteam gewoon netjes het contract met Red Bull uitdient.