Het had vorige maand weinig gescheeld, of Renault had de Formule 1 verlaten. Dat vertelt ex-wereldkampioen Alain Prost.

Vooral voorafgaand aan de Grand Prix van Abu Dhabi was het hoogst twijfelachtig of Renault-CEO Carlos Ghosn met zijn bedrijf in de Formule 1 wilde blijven. “Toen was het bijna afgelopen”, zegt Prost tegen Motorsport. “Ghosn heeft de beslissing in zijn eentje genomen, en was echt bíjna uit de sport gestapt.”

Het seizoen 2015 was niet makkelijk voor Renault. Al vrijwel meteen na de seizoensopening ontstond de ruzie met Red Bull over de matige kwaliteit van de Franse krachtbronnen. Het overnameproces van Lotus nam bovendien maanden in beslag, en werd pas begin deze maand afgerond.

Prost was als adviseur nauw betrokken bij de beslissing van Renault. Hij denkt te weten waarom de aankoop van Lotus zo moeizaam verliep. “Het was nogal een grote beslissing. Het duurde zo lang mede door de relatieproblemen met Red Bull, en het opkomende besef dat het niet goed was uitsluitend als motorleverancier actief te blijven.”

Lange termijn

Volgens Prost zal het nog wel even duren voor Renault weer competitief is. “Ghosn had het over een aanlooptijd van drie jaar, en dat lijkt me het minimum. Het wordt moeilijk.” Le Professeur vindt dat het nu vooral gaat om het opzetten voor een strategie voor de komende jaren. “Volgend seizoen hoeven we nog niet te winnen. Het is een langetermijnproject.”

Of er in dat project ook een officiële rol voor hemzelf is weggelegd, weet Prost nog niet. De Fransman verwacht in januari meer te horen. Ghosn heeft al gezegd dat hij in 2016 meer bekend maakt over de personeelsbezetting van het team. “We zullen wel zien of ik dan bij het team hoor”, zegt Prost. “Ik sta ervoor open.”