Red Bull-coureur Daniel Ricciardo ligt op ruime achterstand derde in het wereldkampioenschap, maar wist wel als enige de Mercedessen te verslaan. Daarom weigert de man uit Perth voorlopig zijn titeldroom op te geven.

Het gat tussen Ricciardo en WK-leider Nico Rosberg bedraagt met nog zes races te gaan 72 punten, maar de twee coureurs scoorden sinds de Grand Prix van Canada in juni nagenoeg evenveel. Voor Ricciardo dus reden om optimistisch te blijven: “Als je bedenkt dat er in Abu Dhabi dubbele punten te verdienen zijn, dan maakt dat de situatie natuurlijk wel wat rooskleuriger”.

De Australiër zorgt er wel voor dat hij de realiteit niet uit het oog verliest. “Ik lig natuurlijk ver achter op Nico. Zelfs als ik nog een paar races win, zit Mercedes waarschijnlijk vlak achter me. Als ze ergens niet het snelst zijn, dan zijn ze wel het op-één-na-snelst, dus blijven ze veel punten scoren. Eigenlijk heb ik niet alleen overwinningen nodig, maar ook uitvalbeurten van Mercedes”, plaatst Ricciardo zijn titelaspiraties in een interview met het Oostenrijkse Servus TV in perspectief.

Maar, strijdlustig: “Zolang een kampioenschap in theorie nog tot de mogelijkheden behoort, blijf je het natuurlijk proberen. Singapore en Suzuka zijn circuits die ons een stuk beter liggen. Dankzij mijn vijfde plaats in Monza lig ik nog in de race.” Vorig jaar slaagde Ricciardo er op beide banen niet in om punten te halen.

Kolles uit lof

Colin Kolles, in 2011 teambaas van Ricciardo bij het team van HRT, spreekt ondertussen zijn lof uit voor de prestaties van zijn voormalige pupil. “Ik roep al jaren dat hij een toekomstig wereldkampioen is. Hij is ingestapt, en heeft amper fouten gemaakt.” Verder is de Roemeen enthousiast over Ricciardo’s rijstijl: “Hij heeft geleerd veel beter met zijn banden om te gaan. Dat hoort bij de nieuwe generatie coureurs.”