*

Ricciardo: ‘Verliezen het op aerodynamica, niet door de motor’

Daan de Geus

Daan de Geus

6 september 2019 12:00

Ricciardo: ‘Verliezen het op aerodynamica, niet door de motor’
Motorsport Images

Renaults achterstand wordt niet door de zo vaak vermaledijde motor veroorzaakt, maar door de aerodynamica van de auto. Dat stelt Daniel Ricciardo. “Het is de auto die we nu moeten verbeteren.”

Volgens de Australiër in dienst van het Franse fabrieksteam heeft Renault dit jaar namelijk ‘veel progressie geboekt’ met de motor en wordt dat ook gestaafd door de data. Dat is wel eens anders geweest, erkent hij, met Ricciardo die bij zijn vorige werkgever Red Bull ook met Renault-motoren reed, waarbij de Franse krachtbron vaak als oorzaak werd aangewezen voor de achterstand van het team.

“In mijn Red Bull-jaren was het telkens ‘de auto is perfect, het ligt aan de motor’, maar ik heb echt het gevoel dat Renault dit jaar veel vooruitgang heeft geboekt met de motor”, zegt hij tegen Autosport. “Het is de auto die we nu moeten verbeteren”, stelt de Aussie dan ook, omdat downforce en aerodynamica volgens hem ‘momenteel het belangrijkste zijn in de Formule 1’.

Lees ook: ‘Renault moet grotere stappen zetten in tweede seizoenshelft’

“Er zijn andere dingen aan de auto, zoals de ophanging, die ook niet perfect zijn, maar de nadruk ligt bij ons nu op de aerodynamica en downforce”, vertelt Ricciardo, volgens wie ‘efficiëntie’ daarbij ook heel belangrijk is, waarmee hij doelt op de verhouding tussen downforce en luchtweerstand. “Je kunt wel veel downforce zetten, maar als je dan heel langzaam bent op de rechte stukken, heb je er nog niks aan.”

Volgens Ricciardo is dit iets dat rivaal en Renault-klant McLaren dit jaar goed voor elkaar heeft – omdat het in staat is veel downforce te genereren zonder al te veel extra luchtweerstand. Positief voor Renault zelf is in Ricciardo’s ogen echter dat het afgelopen weekend op Spa weinig last had van de luchtweerstand. “Dat stemt me zeker optimistisch voor dit weekend”, zegt hij met zijn blik op de race op het razendsnelle Monza. “Ik denk dat we hier wel oké gaan.”

Lees ook: Renault: ‘Zonder Red Bull is lastig te zien dat we progressie boeken met de motor’

Lees meer over

Renault Ricciardo