Dertien miljoen euro eist Harry Muermans van Robert Doornbos. De vastgoedmagnaat investeerde dat bedrag in de Formule1- carriere van de coureur. Nu eist hij zijn geld terug. Doornbos weigert te betalen en strijdt nu in een rechtbank in plaats van op een racebaan.

Het is een ingewikkelde zaak, die niet voor niets al vier jaar duurt. Eind april vond er een enquête plaats, een zitting waarin de rechter getuigen hoort, in de rechtbank van Roermond. Formule 1 was erbij.

Zowel Harry Muermans als Robert Doornbos werd gevraagd te getuigen. De twee keurden elkaar geen blik waardig. Laat staan dat er een woord gewisseld werd. Een opmerkelijke gewaarwording. En eigenlijk te idioot voor woorden dat deze mannen nu zo met elkaaromgaan. Ze waren immers als vader en zoon.

Wat is er aan de hand? Vastgoedondernemer Harry Muermans stelt dat het geld dat hij in Doornbos’ carrière investeerde een lening was. En nu wil hij dat geld terug. Niet zo verwonderlijk, want het gaat slecht met de zaken van Muermans. De Limburger heeft 60 miljoen euro schuld aan banken en anderen. Robert Doornbos bestrijdt echter dat het een lening betreft en probeert de rechter van zijn gelijk te overtuigen.

Schuld
Wat is er aan de hand? Vastgoedondernemer Muermans stelt dat het geld dat hij in Doornbos’ carrière investeerde een lening was. En nu wil hij dat  geld terug. Niet zo verwonderlijk, want het gaat slecht met de zaken van Muermans. De Limburger heeft 60 miljoen euro schuld aan banken en anderen. Doornbos bestrijdt echter dat het een lening betreft en probeert de rechter van zijn gelijk te overtuigen.

In zittingszaal G wordt Robert Doornbos maar liefst tweeëneenhalf uur ondervraagd. Aan de hand van de vragen van rechter Dethmers vertelt Doornbos dat de Formule1 altijd zijn droom is geweest, maar dat je budget nodig hebt om die stap te kunnen maken. “Harry Muermans was sponsor bij Minardi toen ik nog Formule 3000 reed. Ik wilde hogerop en Harry zei: ik ga jou helpen, ik ga jou sponsoren.”

Voor de Formule 1-volgers een bekend principe. De rechter, die niet thuis is in de Formule 1-wereld, verwondert zich erover. Hij vraagt door. Juist omdat dit de kern van het vraagstuk is: was het sponsoring of een lening? Doornbos vervolgt: “Voordat ik met Muermans werkte betaalden sponsoren rechtstreeks aan het team. Harry wilde net als Flavio Briatore een deel van eventuele opbrengsten als return of investment. Twintig á dertig procent is daarbij heel normaal.

Dreigmails
Inmiddels is de beerput opengetrokken. Bij de rechtbank vielen we van de ene in de andere verbazing. Er worden over en weer verwijten gemaakt en het kamp Muermans bestookt Doornbos zelfs met dreigmails.

In de nieuwste editie van Formule 1 wordt in een acht pagina’s tellend artikel, uitgebreid ingegaan op de zaak. Over de vennootschap op de Britse Maagdeneilanden, leenovereenkomsten die enkel bedoeld zijn om fiscaal voordeel mee te behalen en geheugenverlies van bepaalde getuigen.

Formule 1 editie 7 ligt nu in de winkel. Online edities bestellen? https://www.formule1.nl/edities/