In een knotsgekke en doorweekte E-Prix van Parijs hield Robin Frijns het hoofd koel en pakte zijn eerste overwinning in de Formule E, tevens de eerste voor een Nederlander in deze klasse. Dankzij zijn zege staat de Virgin-coureur ook direct bovenaan in het kampioenschap.

Nadat de beide Mahindra-coureurs uit de kwalificatie-uitslag waren geschrapt, mocht Frijns op de derde plek starten. Voor zich had hij enkel beide Nissans, maar nadat Oliver Rowland zichzelf elimineerde door de muur te raken en Frijns Sébastien Buemi verschalkte, had de Nederlander vrij baan.

Makkelijk werd het echter niet, want het begon te stortregenen en zelfs eventjes te hagelen. Wat volgde was een incidentrijke race, met meerdere uitvallers, neutralisaties en een Safety car-situatie. Frijns bleef uit de problemen en haalde zo zijn eerste overwinning binnen in de Formule E, nadat hij al drie keer eerder het podium mocht bezoeken in deze klasse. André Lotterer en Daniel Abt vergezelden Frijns naar het podium.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

De race stond bol van de incidenten. Hier crashen Alex Lynn en Edoardo Mortara uit de race. © Motorsport images.

De Nederlander is uiteraard dolgelukkig, na wat hij de ‘zwaarste race in mijn leven’ noemde. “Het laatste wat je wil in een race is regen. Het was ontzettend glad, bijna iedereen ging er wel even af. Ik crashte ook, dus de omstandigheden waren heel lastig. Je bent echt aan het overleven, terwijl je weet dat je aan het leiden bent. Je bent de eerste wagen die op de omstandigheden reageert. De druk was hoog, want André (Lotterer, red.) reed achter mij en wachtte tot ik een fout zou maken. Er was zeker geen tijd om te rusten.”

In het kampioenschap staat Frijns tevens aan leiding. Met 81 punten heeft hij één punt voorsprong op André Lotterer, die op zijn beurt weer tien punten voorsprong heeft op António Félix Da Costa. Met zijn zege zette Frijns bovendien een opvallende reeks voort: hij is dit seizoen de achtste coureur die een E-Prix wint, uit acht races. Het mag duidelijk zijn: Frijns is een kanshebber voor de titel, maar met nog vijf races te gaan ligt alles open.

Op 11 mei gaat het seizoen weer verder in Monaco. Robin Frijns mag volgende week alweer aan de bak in het DTM, waarin hij uitkomt voor Audi.

© Motorsport images.