Er zijn een paar circuits waar je als F1-coureur écht wilt winnen: Monaco, Spa, Silverstone, Monza. Nico Rosberg won vandaag voor het eerst in zijn carrière op dat laatste parcours.

Rosberg startte van de tweede plek, maar lag dankzij een mislukte start van titelrivaal Lewis Hamilton al na de eerste bocht aan de leiding. Zorgeloos reed hij daarna richting de champagne. Tijdens de prijsuitreiking genoot Rosberg met volle teugen van de duizenden uitzinnige Italianen die voor het podium stonden. Hij zong zelfs een liedje met de tifosi.

“Het betekent heel veel voor me om hier op Monza te winnen”, zegt Rosberg, die nu nog maar twee WK-punten achterligt op Hamilton. “Het publiek was het hele weekend geweldig, en dan met name tijdens de podiumceremonie. Deze overwinning is ongelofelijk speciaal voor me, en ik kreeg kippenvel toen ik samen met al die duizenden mensen aan het zingen was.”

Perfecte race
Vijftien seconden bedroeg uiteindelijk Rosbergs voorsprong op Hamilton. Een comfortabele overwinning dus, vertelt de Duitser. “De race verliep perfect. Na mijn goede start kon ik het verschil met de auto achter me controleren. Onze auto is het hele weekend fantastisch geweest.”

De volgende halte op de kalender is Singapore, waar Rosberg de laatste jaren geen fijne herinneringen opdeed. In 2014 viel hij uit, vorig jaar eindigde hij slechts als vierde doordat de Mercedes om mysterieuze redenen niet overweg kon met het stratencircuit. Toch kijkt Rosberg uit naar de race. “Hopelijk hebben we onze les getrokken uit 2015, en komen we dit jaar sterker terug.”