Oud-Formule 1-coureur Nico Rosberg noemt Max Verstappen de ‘beste Formule 1-coureur’ van het moment. De wereldkampioen van 2016 zet de Nederlander op één lijn met Senna en Hamilton en prijst zijn zelfvertrouwen, nadat hij gisteren voor het eerst in zijn carrière de poleposition pakte voor de Grand Prix van Hongarije.

”Op het moment is Verstappen de beste Formule 1-coureur, zelfs beter dan Hamilton die hij sinds kort voorbij is gegaan”, zegt Nico Rosberg in zijn analyse van de kwalificatie op zijn YouTube-kanaal. ”Hij doet het ongelooflijk goed de laatste tijd.”

De Duitser gelooft dat Mercedes de beste auto had op de Hungaroring, maar het was Verstappen die zijn allereerste pole pakte. Rosberg geeft in zijn video vijf argumenten waarom Verstappen momenteel de beste coureur is. ”Allereerst natuurlijk talent. Ongelooflijk, natuurlijk talent. Hij zit op één lijn met Senna en Hamilton, een van de absolute natuurtalenten die je eens in de tien jaar ziet”, klinkt de lovende oud-Formule 1-coureur.

Lees ook: Kwalificatie: Max Verstappen schrijft geschiedenis met eerste poleposition

Foto: Motorsport Images

‘Perfecte match’
Rosberg prijst daarnaast het zelfvertrouwen van de Nederlander, evenals zijn ‘narcistische trekjes’, wat hij ‘niet negatief’ bedoelt. ”Alle goede coureurs hebben dat. Schumacher had het, en Senna ook. Zij hadden allemaal enorme zelfvertrouwen, iets wat ik helaas niet in die mate had. Verstappen heeft bakken vol zelfvertrouwen”, geeft de Duitser als tweede argument.

Rosberg vindt het goed om Verstappen bij Red Bull te zien, omdat de auto ‘goed past’ bij de Nederlander. ”Ze hebben een auto gebouwd die perfect is voor zijn rijstijl. Als je het daar niet mee eens bent, kijk naar zijn kwalificatieronde: alsof hij op rails ligt, onvoorstelbaar. Het is een perfecte match.”

Lees ook: Verstappen extreem gelukkig met eerste poleposition: ‘Dit voelt heel goed!’

Foto: Motorsport Images

‘Ongelooflijk sterke combinatie’
Verstappen debuteerde op 17-jarige leeftijd in 2015 in de Formule 1. Met 92 Grand Prix-starts is de Nederlander al een van de meer ervaren coureurs, en dat op 21-jarige leeftijd. ”De ervaring die hij heeft op zo’n jonge leeftijd helpt hem enorm. Dat is een combinatie die de sport niet eerder heeft gezien”, aldus Rosberg. Hij noemt dit de reden dat hij coureurs als Hamilton kan verslaan, die volgens de Duitser al ‘zeker een beetje achteruit is gegaan in zijn natuurlijke vermogen’, maar hij noemt zijn oud-teamgenoot desondanks een ‘ongelooflijk wapen’.

”De beste leeftijd voor coureurs is rond de 30, 31 of 32, en dat komt omdat je vermogen naar mate je ouder wordt afneemt. Maar ervaring telt enorm in deze sport.” Rosberg noemt Verstappen een uniek geval. ”Met Max is het anders. Hij is nog heel jong, heeft een supersnel reactievermogen, zowel geestelijk als fysiek, en heeft de ervaring. Dat is een ongelooflijk sterke combinatie”, zegt de 34-jarige Duitser.

Als laatste argument noemt Rosberg de toewijding van Verstappen. ”We zien het aan zijn fitheid, het gamen, het scherp houden van zijn reacties, het karten en het werken met zijn engineers. Dat is een krachtige toewijding”, sluit de Duitser af.

Lees ook: Preview: Kan Max Verstappen zijn eerste poleposition verzilveren?