Jarenlang deed de DTM Zandvoort aan, maar dit jaar zag de overstap van de toerwagenklasse naar het TT-circuit van Assen. Robin Frijns kende een tegenvallend weekend in zijn thuisrace, terwijl Beitske Visser in de supportklasse, de W Series, haar kansen op het kampioenschap zag slinken, maar wel levend hield.

Robin Frijns kent in de hoofdklasse een dramatische start van het weekend. In de vrije trainingen rijdt hij nog mee voor de top posities, maar in de kwalificatie moet hij opgeven door een technisch probleem. Tot overmaat van ramp staat de Nederlander lange tijd in de pitbox voor de start van de eerste race, omdat er een olielekkage werd ontdekt.

Een flinke regenbui zorgt zaterdag voor lastige omstandigheden. Tijdens de race rijdt hij zich naar voren, totdat hij te wijd gaat bij de Bult, over het kletsnatte astroturf rijdt en de bandenstapels raakt. Hij besluit daarop naar de pits te gaan en staakt de race.

”Je went aan alle problemen. Het gebeurt alleen bij mijn wagen”, aldus een moedeloze Frijns direct na zijn uitvalbeurt in de eerste race.

Voor de tweede race op de zondag kwalificeert Frijns zich als vijfde. Na een goede start klimt hij al snel op naar de derde plek. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat veel coureurs, waaronder Frijns, moeite hebben met de banden. Uiteindelijk eindigt de Audi-coureur als zesde, nadat hij in de laatste ronde nog kampioenschapsleider René Rast aan zich voorbij moet laten. Frijns staat nu zevende in het kampioenschap.

Lees ook: Frijns is gelukkig bij Audi: ‘Waardering, plezier en respect: dat miste ik in de Formule 1’

Foto: Motorsport Images

Visser beperkt de schade
In de W Series pakt de Finse Emma Kimilainen de overwinning. Alice Powell eindigt als tweede, terwijl kampioenschapleider Jamie Chadwick de laatste plek op het podium pakt. Achter haar is het de Nederlandse Beitske Visser die twaalf punten pakt en daarmee haar hoop op het kampioenschap nog levend houdt. Chadwick loopt wel drie punten uit, maar het verschil met nog één race te gaan is dertien punten.

Visser moet de race in Brands Hatch winnen, en Chadwick moet dan vierde of lager eindigen als de Nederlandse kampioene wil worden. Chadwick heeft twee races gewonnen dit seizoen, Visser steekt op één overwinning. Als de 24-jarige Visser de race niet wint, moet Chadwick verslagen worden met een verschil van meer dan dertien punten, omdat Chadwick bij een gelijk aantal punten alsnog het kampioenschap wint op basis van het aantal overwinningen.

Beitske Visser zal zeker haar best willen doen in de laatste race, omdat de kampioene er met een prijzengeld van 500.000 dollar vandoor gaat. Ze zal hoe dan ook mee mogen doen aan het nieuwe seizoen van de W Series. Dan staat er nog meer op het spel: punten voor de superlicentie, verplicht om in de Formule 1 te mogen rijden.

Lees ook: Beitske Visser op jacht naar 500.000 dollar en Formule 1-superlicentie

Foto: Motorsport Images