Het team van Manor heeft dit jaar een stap vooruit gezet, maar heeft nog ‘vier of vijf’ jaar nodig om aan te sluiten bij de middenmoot. Dat denkt teambaas Dave Ryan.

Manor is, simpelweg, dus ‘nog lang niet snel genoeg’, zo geeft de teambaas toe ten overstaan van persbureau Reuters. “Onze nieuwe auto is duidelijk een stuk beter dan die van vorig jaar. We kunnen nu meedoen met een aantal van de teams om ons heen, waarvoor een grote stap nodig was, maar we moeten dit soort stappen blijven zetten”, weet hij.

“Het is immers ons doel een vaste waarde in de middenmoot te worden en het gaat tijd kosten om dat te doen”, beseft de Manor-teambaas. “Het gaat ons dit of volgend jaar bijvoorbeeld echt nog niet lukken op dat niveau te zitten. We hebben er misschien nog wel vier of vijf seizoenen voor nodig voor het zover is.”

Formula One World Championship 2016, Round 6, Monaco Grand Prix, Monte Carlo, Monaco, Sunday 29 May 2016 - Pascal Wehrlein (GER) Manor Racing MRT.

Manors Pascal Wehrlein vecht met een verdwaalde Williams en de Saubers.

Volgens Ryan, die zich eind 2015 bij het team aansloot om de vertrekkende teamchefs Graeme Lowdon en John Booth op te volgen, zit Manor nog in een fase waarin het zichzelf moet zien te vinden. Dit nadat het team eind 2014 praktisch failliet ging, maar door een investering van de nieuwe eigenaar Stephen Fitzpatrick een doorstart maakte.

Voor de rest van 2016 moet Manors doel volgens Ryan zijn om Sauber te verslaan. “Sauber is een goed team, maar worstelt wegens geldgebrek. Dat is echter hun probleem en niet dat van ons. Wij willen gewoon de teams net voor ons verslaan en op het moment zit Sauber het dichtst bij ons.”

Sauber bezet momenteel de tiende plek in het WK. Vorig jaar was Manor tiende en de Nieuw-Zeelander Ryan onderstreept dat het deze klassering zeker vast wil houden. Door de komst van Haas is het aantal teams bovendien van tien naar elf gegaan. Haas heeft echter al 22 punten en staat achtste. Sauber en Manor zijn nog puntloos.