*

Sainz gefrustreerd: ‘Alleen met het juiste materiaal kan je wereldkampioen worden’

Laurens Stade

Laurens Stade

26 augustus 2019 13:45

Sainz gefrustreerd: ‘Alleen met het juiste materiaal kan je wereldkampioen worden’

Carlos Sainz geeft toe dat het ‘frustrerend’ is dat er niet genoeg auto’s zijn in de Formule 1 die kunnen meestrijden om de wereldtitel. De Spaanse McLaren-coureur noemt daarbij als voorbeeld dat Max Verstappen met het juiste materiaal meerdere keren wereldkampioen zal worden, maar als hij niet over het juiste materiaal beschikt, dat dat niet zo zal zijn.

Na de gevechten tussen Verstappen en Charles Leclerc in Oostenrijk en Engeland klonk er steeds meer geluid dat deze twee jonge talenten in de toekomst zullen strijden om het wereldkampioenschap. Sainz zou zich graag in die strijd willen mengen. ”Ik hoop dat McLaren ooit een auto kan bouwen waarmee Lando (Norris) en ik kunnen vechten tegen Verstappen en Leclerc”, zegt Sainz tegen Motorsport.com.

Met de komst van nieuwe reglementen vanaf 2021, verwacht Sainz dat er ook veel veranderingen kunnen plaatsvinden en het hele veld door elkaar geschud wordt. ”Ik denk dat de Formule 1 flink kan veranderen in 2021. Om nou aan te nemen dat het dan zal gaan om Verstappen en Leclerc…Dat is zeker wat we dit seizoen en volgend seizoen gaan zien, maar in 2021 kan de Formule 1 veranderen en zijn er weer andere coureurs die vooraan te zien zijn”, aldus de 24-jarige Spanjaard.

Lees ook: Sainz: ‘Als je als coureur meer dan een jaar bij een team zit, is dat een enorm voordeel’

Sainz weet dat Verstappen de potentie heeft om wereldkampioen te worden, maar hij benadrukt dat hij daarvoor wel afhankelijk is van het materiaal. ”Het gaat erom wie er op het juiste moment op de juiste plaats is. Als Verstappen op het juiste moment op de juiste plaats is, dan zal hij meerdere keren wereldkampioen worden. Als dat niet zo is, dan wint hij geen kampioenschappen. Dat is momenteel helaas de gang van zaken in de Formule 1”, aldus de McLaren-coureur.

Foto: Motorsport Images

‘Alonso had meer moeten winnen’
Sainz is gefrustreerd dat er niet genoeg goede auto’s zijn voor alle goede coureurs. ”Dat is het frustrerende van deze sport, het draait niet om de atleet. Het is niet een sprint van honderd meter waarbij de beste wint. Ik denk dat uiteindelijk wel de beste coureurs in de beste auto’s terechtkomen, maar ik denk niet dat er genoeg goede auto’s zijn om alle goede coureurs een plekje te geven”, aldus Sainz.

Lees ook: Zomerrapport – McLaren: Indrukwekkende progressie na valse start

Sainz gelooft ‘honderd procent’ dat de Formule 1 een aantal potentiële wereldkampioenen is misgelopen door de gang van zaken. Hij noemt daarbij ‘als beste voorbeeld’ tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso, die in 2005 en 2006 wereldkampioen werd met Renault, maar daarna nooit meer een derde titel kon toevoegen aan dat rijtje. ”We zijn het er allemaal over eens dat hij meerdere wereldkampioenschappen had kunnen winnen, maar dat is simpelweg niet het geval. Is hij daardoor een mindere coureur? Ik denk het niet. Hij is net zo goed als andere coureurs, maar hij heeft minder wereldkampioenschappen”, aldus Sainz, die momenteel zevende staat in het klassement met 58 punten.