Carlos Sainz Jr. is één van de kandidaten voor het Toro Rosso-stoeltje naast Max Verstappen. Logisch dus dat de Spanjaard in zijn nopjes is na een probleemloos verlopen testdag voor moederteam Red Bull Racing.

“Ik ben tevreden, ik denk dat ik het er goed vanaf heb gebracht”, aldus Sainz. “Ik heb geen fouten gemaakt, en dat was natuurlijk het belangrijkst.” Sainz, die de vijfde tijd neerzette, weet dat het tempo tijdens een test als die in Abu Dhabi weinig zegt. “Je weet het nooit met testen. Met een paar wijzigingen ga je zomaar ineens drie of vier seconden sneller. Ik weet meer als ik het commentaar van het team heb gehoord.”

Sainz kreeg in elk geval de gelegenheid het volledige testprogramma af te werken, want de RB10 deed het prima. “Er waren totaal geen problemen. We hadden best een uitgebreid programma: ’s morgens ging het om de aerodynamica, ’s middags kon ik wat meer pushen”, vertelt de Spanjaard. “Het programma was ideaal om de auto te leren kennen, ik ben Red Bull dankbaar voor deze kans.”

Toro Rosso-stoeltje

Een kans, die Sainz goed kan gebruiken: de jongeling is immers nog altijd stevig in de race voor een racecontract bij Toro Rosso voor 2015. Nu het erop lijkt dat Jean-Éric Vergne te horen heeft gekregen dat hij definitief zijn spullen moet pakken bij het team, gaat de strijd vooral tussen Sainz en mede-Red Bull-protegé Alex Lynn. Die laatste kreeg onverwacht de kans in Abu Dhabi voor Lotus te testen, dus Sainz is maar wat blij dat hij ook kon laten zien wat hij waard is.

“Het was een belangrijke test, omdat ik Red Bull kon laten zien dat ik sinds vorig jaar vooruitgang heb geboekt”, laat Sainz weten. De Spaanse Formule Renault 3.5-kampioen mocht vorig jaar juli bij de test in Silverstone instappen bij beide teams van de Oostenrijkse energiedrankjesfabrikant, wat hij met een tweede en een vierde tijd niet onverdienstelijk deed.

“Ik wacht op een beslissing”, zegt Sainz over zijn toekomst. “Ik weet zeker dat Red Bull het juiste besluit neemt, en ik hoop natuurlijk dat ik het word. Hopelijk kennen ze me na deze test wat beter, zodat de keuze inderdaad op mij valt.”