Carlos Sainz heeft het er moeilijk mee gehad dat hijzelf en Red Bull-bazen Christian Horner en Helmut Marko lijnrecht tegenover elkaar stonden na zijn uitspraken over zijn toekomst.

Sainz, die heel graag hogerop wil, verklaarde tijdens het raceweekend in Oostenrijk een vierde seizoen met Toro Rosso ‘niet waarschijnlijk’ te achten. De Spanjaard stelde idealiter naar het grote Red Bull-team te promoveren, maar anders zijn heil elders te willen zoeken, ondanks een doorlopende deal.

Sainz moest na zijn uitspraken op het matje komen bij Marko. Foto: Sutton Images, 2016.

Red Bull-teambaas Horner maakte in reactie eerst fijntjes duidelijk dat Sainz nergens naartoe zou gaan, terwijl Marko – het hoofd van Red Bulls talentenprogramma – stevig uithaalde naar Sainz. Hij noemde de Toro Rosso-coureur ondankbaar en hekelde een aantal van Sainz’ recente optredens.

Een kleine maand – en Grands Prix in Engeland en Hongarije later – is alle ophef volgens Sainz echter achter de rug. “Dat denk ik althans, want dat zou het nu ook moeten zijn”, vertelt hij Formula1.com. “Ik heb in Oostenrijk gezegd wat ik dacht, maar had mijn woorden misschien beter kunnen kiezen.”

“Het was namelijk niet prettig Marko en Horner daarna zowel tegenover me te zien staan als tegen me in te horen gaan, maar dat zijn dingen die nou eenmaal kunnen gebeuren in je carrière als coureur”, weet Sainz, voor wie de kous nu dus af is.

Sainz vertelde eerder al dat een partijtje tennis met Horner – met Marko als scheidsrechter – heeft geholpen de lucht te klaren. Hij streeft nog altijd naar een toekomst bij Red Bull, en zegt nu ook dat zijn uitspraken voortkwamen uit ambitie. “En in al je ambitie zeg je soms dingen.”

“Voor nu is mijn ‘Plan A’ echter om het, zoals altijd, elk raceweekend zo goed mogelijk te doen”, vervolgt Sainz, die ondanks Red Bulls duidelijke taal (“hij blijft gewoon”) inmiddels een prijskaartje aan zich heeft hangen. “Als iemand een goed bod doet, zullen we erover nadenken”, aldus Horner.

Sainz heeft in de eerste elf races van 2017 35 punten gescoord. Foto: Sutton Images.