Max Verstappens teamgenoot Carlos Sainz hoopt dat hun team Toro Rosso in 2016 minder vaak gebruik maakt van teamorders. “Het zou leuk zijn meer met elkaar te vechten.”

In interview met het Duitse Auto, Motor und Sport laat Sainz optekenen dat Toro Rosso in 2015 geregeld gebruik maakte van teamorders om de coureurs van positie te laten wisselen. “Het is bij Toro Rosso heel gewoon dat er ‘laat hem er langs’ over de radio geroepen wordt als de andere auto dicht achter je komt te rijden”, vertelt de Spanjaard.

Wat Sainz betreft, wordt het gebruik van dergelijke teamorders komend seizoen echter ingeperkt. “Want ik denk dat het leuk zou zijn als we vaker toestemming krijgen om onderling te vechten”, zegt Sainz, die veronderstelt dat dit zonder problemen kan: “Want Max en ik hebben veel respect voor elkaar. Ik denk dan ook dat we, als we vrij met elkaar mogen vechten, voor een goede show zouden kunnen zorgen. Qua snelheid zitten we immers dicht bij elkaar.”

Vorig jaar waren teamorders overigens al eens een discussiepunt voor Toro Rosso, na de Grand Prix van Singapore. Sainz reed daar op het eind op nieuwere banden dan Verstappen, waarop deze herhaaldelijk gesommeerd werd Sainz er langs te laten. Verstappen weigerde en finishte voor Sainz. Terecht, zo stelde teambaas Franz Tost na afloop, omdat Verstappen zijn banden goed had weten te houden en sneller was dan gedacht.

Sainz was er niet gelukkig mee, maar na een gesprek was de kou snel uit de lucht, meldt hij. Zijn relatie met Verstappen heeft er dan ook niet onder geleden volgens Sainz, die zelf tijdens de seizoensfinale in Abu Dhabi wél gehoor gaf aan de order om Verstappen voor te laten. “Het team zette me via de radio enorm onder druk, dus ik liet Max er maar langs. Ik begreep het echter wel, want we vochten toen nog met Lotus om de zesde plek in het WK.”

In 2016 mag het qua teamorders zoals gezegd dus wel wat minder van Sainz. De Toro Rosso-rijder benadrukt te begrijpen dat teamorders soms nodig zijn en zegt er ook gehoor aan te zullen geven, maar los daarvan vechten hij en Verstappen zoals Sainz aangeeft natuurlijk ook hun eigen felbevochten onderlinge strijd uit als teamgenoten.