Carlos Sainz staat onder contract bij Red Bull en reed voorheen voor juniorteam Toro Rosso, maar is sinds de Grote Prijs van Amerika van 2017 uitgeleend aan Renault. Een aparte situatie, erkent hijzelf.

Vorig jaar zat Sainz ook binnen het Red Bull-programma zelf echter in een aparte situatie. Bij topteam Red Bull Racing was geen plek voor hem, met Max Verstappen en Daniel Ricciardo daar onder de pannen, terwijl de Spanjaard steeds meer gefrustreerd leek rond te lopen bij Toro Rosso. Dat Renault aanhoudende interesse toonde in Sainz en de coureur vervolgens als ‘ruilobject’ kon worden gebruikt in de ingewikkelde deal die Toro Rosso Honda-motoren opleverde en McLaren de Renaults van Toro Rosso, was dan ook een mooie oplossing.

De door Red Bull aan Renault uitgeleende Sainz.

Red Bull benadrukte echter vanaf het begin dat Sainz slechts uitgeleend is. Het maakt hem ‘een uniek geval’, erkent Sainz ten overstaan van Autosport. “Ik heb zelf althans niet vaak gehoord van coureurs die zo worden uitgeleend; het is meer iets dat je in het voetbal ziet. Het maakt het een nogal aparte situatie.” Het verandert voor Sainz echter niets aan hoe hij zijn werk doet. “Net als bij Toro Rosso moet ik gewoon elke race presteren. Dan valt alles verder vanzelf op z’n plek, net als voorheen.”

Wat de toekomst betreft is het afwachten voor Sainz. Afhankelijk van wat Ricciardo besluit te doen als zijn contract eind dit jaar afloopt, komt bij het grote Red Bull voor 2019 misschien een plaatsje vrij. In dat geval kan Red Bull Sainz zomaar terugroepen. Red Bull-teambaas Christian Horner heeft ook al aangegeven dat Sainz ‘het alternatief’ is. Mochten Red Bull en Ricciardo toch met elkaar verdergaan, dan zou Sainz naar verluidt vrij zijn met Renault of een ander team om de tafel te gaan voor 2019.

Ruildeal met een randje: Renault hoopt dit jaar de strijd aan te gaan met Red Bull, dat Renault-motoren gebruikt.