Sauber eigenaar en teambaas Peter Sauber wijst de FIA als schuldige aan voor de moeilijke tweede seizoenshelft van zijn renstal, aangezien de autosportbond het verbod op de door uitlaatgassen geblazen diffusor niet doorzette.

 

Sauber was bezig met het ontwikkelen van een dergelijke diffusor, maar stopte daar mee toen de FIA er rond de Grote Prijzen van Europa en Engeland een verbod op uitvaardigde.

 

Dat verbod werd na de race in Silverstone echter weer ingetrokken, maar toen was het leed voor Sauber al geleden: “De ontwikkeling van onze diffusor was toen namelijk al stopgezet”, schrijft Sauber in een column voor Blick. “Dat was een dure vergissing, want de FIA draaide de ban erop toen terug en dus waren wij vanaf dat moment in het nadeel ten op zichte van onze rivalen, die wel zo’n diffusor hadden en daardoor ongeveer een seconde per ronde aan tijdwinst hadden.”

 

Gedurende de tweede seizoenshelft verloor Sauber de zesde plaats in het WK dan ook aan Force India en zag het ook Toro Rosso angstvallig dichtbij komen in de strijd om plaats zeven.

 

Uiteindelijk wist Sauber de zevende plaats alsnog in de wacht te slepen, al gebeurde dit pas tijdens de laatste race van het jaar. “Er stond veel op het spel, maar we hebben de klus op eigen kracht geklaard en dat heeft voor veel vreugde binnen het team gezorgd”, schrijft Sauber, wiens renstal door het behalen van de zevende in plaats van de achtste plaats een paar miljoen extra aan prijzengeld krijgt.

 

Na de initiële vreugde daarover, was er bij Sauber echter ook een gevoel van teleurstelling: “Want we lagen ruim voor op Force India, alvorens ze ons in de tweede helft van het jaar dus nog passeerden door de hele diffusor-saga.”

 

Tevreden is Sauber echter wel over zijn coureurs Sergio Pérez en Kamui Kobayashi. Dat laatstgenoemde in de slotrace de zevende plaats bij de constructeurs veiligstelde door twee punten te scoren, is volgens Sauber bovendien erg belangrijk voor de Japanner. “Hij maakte namelijk een lastig jaar door, dus het is goed voor hem dat juist hij de bevrijdende negende plaats binnenhaalde. In 2012 zal hij daarom ook ongetwijfeld sterk terug komen.”