Het Zwitserse Sauber heeft haar nieuwe bolide, de C34, via internet gepresenteerd. De nieuwe Sauber – Ferrari valt vooral op door de nieuwe blauw met gele kleurstelling en de plompe lage neus.

Zoals verwacht is Banco do Brasil, de sponsor van nieuwkomer Felipe Nasr, prominent vertegenwoordigd op de C34, die ook grotendeels in de lijfkleuren van de bank is uitgevoerd, al past het geel met blauw ook goed bij de Zweede nationaliteit van Nasrs teamgenoot Marcus Ericsson.

Qua sponsor-uitingen valt verder vooral op dat er nog veel vrije ruimte is op de Sauber, al is Oerlikon het team trouw gebleven en heeft het in Silanna, dat vorig jaar nog op de Caterham stond, in ieder geval wel een prominente nieuwe partner gevonden.

Wat qua ontwerp het meest in het oog springt, is de wat lompe neus van de C34. Waar veel van de teams die hun 2015-auto al hebben gepresenteerd tot op heden voor een ’teruggetrokken’ neus lijken te gaan zoals Mercedes in 2014 had, of juist voor een steil maar glooiend aflopende neus zoals Lotus en McLaren, daar heeft Sauber een zeer omvangrijke neuspunt die nog meer uitsteekt dan bij haar vorige bolide het geval was.

De voorvleugel van de C34 lijkt verder identiek aan de variant waar Sauber eind 2014 ook al mee rondreed met de C33, terwijl de sidepods op het eerste oog wat langer lijken en minder kromming vertonen. Sauber heeft overigens al bevestigd dat er nog wat C33-onderdelen op de presentatie-versie van de nieuwe auto zitten, maar stelt dat deze nog vervangen zullen worden.

Punten, punten, punten
Het belangrijkste voor Sauber zelf is dat het zich met de C34 weet te verbeteren, beklemtoont teambaas Monisha Kaltenborn. Na een puntloos 2014, een dieptepunt in het bestaan van het team, moet dat ook wel. “We moeten het verleden nu achter ons laten”, weet Kaltenborn. “We hebben onze lessen geleerd van het teleurstellende 2014 en gaan vol goede moed het nieuwe seizoen in, waarin we weer punten moeten scoren.”

Wie dat in de praktijk moeten doen, zijn dus Felipe Nasr, afkomstig uit de GP2, en de van Caterham overgestapte Marcus Ericsson. “Ik ben erg blij met dit frisse, jonge rijdersduo”, vertelt Kaltenbron. “Felipe en Marcus zijn talentvol en gemotiveerd. Op hun weg naar de Formule 1 hebben ze veel moois laten zien. Marcus heeft zelfs al een jaar Grand Prix-ervaring en Felipe is testcoureur bij Williams geweest, dus ik heb veel vertrouwen in ze.”

De coureurs in kwestie zijn vastberaden het tij te keren voor Sauber en het team weer punten te brengen. “Dat is het doel”, verklaart Ericsson. “Sauber moet weer vooruit en de aansluiting met de middenmoot terugvinden”, zegt de Zweed, die weet dat het ‘van het totaalpakket afhangt’ of dat gaat lukken. Zelf wil Ericsson zich na zijn rookie-jaar ondertussen verder ontwikkelen, waarvoor hij bij Sauber op de juiste plek denkt te zijn.

Voor Nasr draait 2015 als debutant vooral om leren. “Maar ik ben klaar voor deze uitdaging. Ik heb al kunnen testen voor Williams, dus dit is gewoon de volgende stap. Ik hoop dat ik mijn steentje kan bijdragen terwijl we van Sauber weer een team maken dat regelmatig scoort.”