Het team van Sauber heeft, geholpen door de chaos in de slotronde van de race, twaalf punten overgehouden aan de Grote Prijs van Australië.

 

Sauber-coureurs Sergio Pérez en Kamui Kobayashi reden bij het ingaan van de laatste ronde als zevende en negende rond, maar kwamen bij het vallen van de vlag als zesde (Kobayashi) en achtste (Pérez) over de streep, waardoor het team toch vier extra punten heeft weten te scoren.

 

Kobayashi is uiteraard blij met deze voortvarende start van het jaar, zeker aangezien het geluk hem – tot het tijdens de laatste ronde op zijn pad kwam – niet heel erg leek toe te lachen. “Ik kwam bij de start ijna in aanraking met Bruno Senna, die pal voor mijn neus spinde. Gelukkig kon ik hem net ontwijken, maar daardoor reed Sergio tegen me aan en liep ik een beschadigde achtervleugel op.”

 

“Ik moest daar vervolgens de hele race mee rondrijden, hetgeen mijn auto langzamer maakte en het racen bovendien niet bepaald makkelijker maakte. Vervolgens had ik ook nog eens pech met het moment waarop de safety car de baan op kwam, want ik was net daarvoor naar binnen gegaan.”

 

Hierdoor reed Kobayashi na 57 ronden als negende rond, maar toen kon hij dus plots profiteren van de pech en onhandigheid van anderen: “Door de crash van Pastor Maldonado schoof ik al één plaatsje op, terwijl ik Sergio en Nico Rosberg – die pal voor mijn neus in een duel verwikkeld waren – ook nog voorbij kon steken en zo een fijne zesde plaats kon pakken.”

 

Teamgenoot Pérez – die overigens als laatste moest beginnen vanwege het wisselen van zijn versnellingsbak – is minder gelukkig met hoe de laatste ronde zich ontvouwde. “Ik ben er niet blij mee dat ik mijn positie heb verloren en hoe dit allemaal gebeurde. Na de crash van Maldonado remde ik namelijk af vanwege de brokstukken op de baan, maar toen probeerde Rosberg me ineens in te halen en raakten we elkaar.”

 

“Mijn banden waren daardoor compleet verpest”, verzucht Pérez, die na de aanvaring met Kobayashi bij de start sowieso al de hele race met een beschadigde bolide had rondgereden: “Mijn voorvleugel was daardoor beschadigd geraakt, waardoor het racen me niet gemakkelijk werd gemaakt, net zoals het me niet hielp dat ik er druk mee was mijn banden en brandstof moest besparen.”

 

Ondanks deze klachten heeft Pérez dus toch nog vier punten aan de eerste Grand Prix van 2012 overgehouden, en hij ziet aan de andere kant in dat dit voor Sauber natuurlijk goed is: “Ik ben erg blij voor het team dat we het jaar goed begonnen zijn met een zesde en achtste plaats.”