Felipe Nasr heeft Saubers jubileum van vierhonderd races nog enigszins kleur gegeven met een negende plek en twee punten. Echt goed deed de formatie uit Hinwil het desondanks niet in Amerika.

Nasr en teamgenoot Marcus Ericsson waren in de kwalificatie eerder op de zondag al na Q1 klaar, maar in de race deden ze – vooral door pech en fouten van anderen – toch mee om de punten. Het lukte Ericsson niet die binnen te halen, doordat hij zelf ook uitviel, maar Nasr dus wel.

“Het was een chaotische race en we hebben in ieder geval nog twee punten overgehouden aan onze vierhonderdste wedstrijd”, blikt de Braziliaan terug. “Het begin was lastig, want ik beschadigde mijn voorvleugel en stapte daarna te vroeg over op slicks. Ik moest daardoor gelijk een rondje later terug naar de pits voor intermediates, maar vanaf dat moment begon mijn race pas echt en ik kon op het eind nog wat plekken goedmaken doordat ik zuiniger met mijn banden was omgesprongen dan de jongens om mij heen. Het is daar aan te danken dat ik nog punten heb gepakt.”

Voor Ericsson was de race een geval van ‘wat als’, want hij viel in ronde 25 uit, maar reed toen als twaalfde rond, vier plekken voor Nasr. “De auto hield er ineens mee op vanwege een elektrisch probleem. Dat was heel jammer, want ik denk dat ik anders wel wat punten had kunnen scoren.”

Om die reden – en de slechte kwalificatie – is ook teambaas Monisha Kaltenborn ‘absoluut niet tevreden’ over het weekend. “Bijna alles dat fout kan gaan tijdens een race, ging ook fout. We danken dit resultaat aan geluk en daar zouden we niet afhankelijk van mogen zijn”, benadrukt Kaltenborn, wiens coureurs – ondanks dat ze daar zelf niet over reppen – in het begin tegen elkaar aan reden, wat de reden was voor de schade bij Nasr.