Het team van Sauber wil op korte termijn weten waar het aan toe is met Sergej Sirotkin, de coureur die het ondanks dat hij niet over de vereiste superlicentie beschikt heeft vastgelegd voor 2014.

Sirotkin heeft een contract voor 2014 bij Sauber, maar is nog niet in het bezit van een superlicentie, het ‘Formule 1-rijbewijs’ dat alle coureurs die in de koningsklasse willen uitkomen nodig hebben.

Om een superlicentie te verkrijgen, moet Sirotkin driehonderd (of meer) kilometer afleggen in een representatieve Formule 1-bolide en al doende aantonen dat hij constante en competitieve rondetijden kan neerzetten.

Sirotkins Formule 1-ervaring is vooralsnog beperkt gebleven tot een demonstratieritje in een Sauber en een test in een Ferrari uit 2009. Een serieuze poging zich te ‘kwalificeren’ voor een superlicentie heeft er nog niet in gezeten, maar Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn hoopt dat het daar snel van komt: “De superlicentie is de sleutel tot een racezitje voor Sirotkin”, verklaart ze tegenover Autosport.

“We zijn er vrij zeker van dat Sirotkin deze kan behalen, maar het blijft toch een test die je niet moet onderschatten”, benadrukt Kaltenborn. “Of hij het voor elkaar krijgt of niet, is echter iets dat we denk ik vrij snel zullen zien”, zo zinspeelt ze er op dat het niet lang zal duren voordat Sirotkin zijn ‘Formule 1 rij-examen’ gaat afleggen.