Een drietal Russische ondernemingen komt Sauber tot de redding. Het gaat niet alleen om een financiële impuls, maar ook een technologische samenwerking.

In een verklaring laat Sauber weten in zee te gaan met de Investment Corporation International Fund, the State Fund of Development of North-West Russian Federation en het National Institute of Aviation Technologies (NIAT).

“Het doel van de samenwerking is om nieuwe inzichten te krijgen en inkomsten te genereren door technologieën die we samen ontwikkelen te vermarkten”, aldus Sauber. “Het NIAT is een vooraanstaand onderzoeksinstituut. Sauber kan profiteren van de kennis en expertise van de Russische wetenschappers en ingenieurs.”

Daarnaast willen de partijen samen activiteiten ontplooien om de autosport in Rusland te promoten. “We willen de getalenteerde jonge generatie in Rusland aanspreken”, luidt de verklaring. “Met deze samenwerking willen we de kracht van Russische innovaties laten zien.”

Met de Russische inbreng lijkt de toekomst van Sauber, dat de afgelopen tijd geplaagd werd door financiële problemen, gered. Naar verluidt verandert er niets aan de samenstelling van het (management)team.

Sergei Sirotkin
Wel wordt de Russische coureur Sergei Sirotkin, zoon van NIAT-chef Oleg Sirotkin, opgenomen in het talentenprogramma van Sauber met het oog op een racezitje in 2014, wanneer de eerste Grand Prix van Rusland in Sotsji op het programma staat. De 17-jarige Rus staat momenteel op de achtste plaats in de Formule Renault 3.5. 

Sirotkin zal nog niet in actie komen tijdens de Young Driver Test op Silverstone. Sauber houdt daar vast aan de originele planning, met Robin Frijns op de eerste dag en tweede ochtend, Nico Hülkenberg op de tweede middag en Kimiya Sato op de slotdag.