Sauber heeft Bernie Ecclestone gevraagd om een voorschot op de uitbetaling van prijzengeld. Het team volgt daarmee bewust het voorbeeld van rivalen Force India en Manor.

Force India en Manor dienden eerder al een verzoek op een voorschot in bij Ecclestone, de exploitant van de Formule 1. Teams krijgen hun prijzengeld in maandelijkse termijnen uitbetaald, maar in de winter betaalt Ecclestone niet. Volgens Autosport lopen de betalingen van februari tot en met november.

De hoogte van het totaalbedrag aan prijzengeld is gebaseerd op de prestaties in het voorgaande seizoen en de ‘historische waarde en prestaties’ van het team in kwestie. Het verzoek voor een voorschot door deze drie teams betreft voor 2016 ingeplande betalingen en dient om de winter te overbruggen.

“Wij hebben dit verzoek gedaan omdat we hebben gezien dat een aantal van onze rivalen dit eerder al deden”, legt Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn uit aan Autosport. “Wij voorkomen zo dat ze van de winter over meer middelen dan wij beschikken en maken ons eigen leven ook gelijk makkelijker.”

“De winterperiode bestaat voor Formule 1-teams uit dure maanden. Je moet veel uitgeven (aan de ontwikkeling van de nieuwe auto en het betalen van leveranciers, red.) terwijl er geen geld van Bernie Ecclestone’s FOM binnenkomt en dat juist een belangrijke inkomstenbron is.”

Als team zit Sauber volgens Kaltenborn verder niet in een positie om, naast competitieve afwegingen, een kans om haar liquide middelen te vergroten links te laten liggen. De teambaas rekent er daarbij op dat het verzoek ingewilligd wordt, aangezien ‘andere teams ook een voorschot hebben gekregen’.