Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn wil Sergej Sirotkin volgend jaar ‘idealiter een ervaren teamgenoot’ geven, maar kan niet uitsluiten dat de keuze om uiteenlopende redenen toch anders uitvalt.

Sirotkin is volgend jaar Sauber-coureur, mits hij er over de winter in slaagt zijn superlicentie te behalen en tijdens de tests die hij gaat afwerken aan het team bewijst dat hij de klus aankan.

Wie zijn teamgenoot moet worden, is nog niet duidelijk, maar Kaltenborn vertelt aan het Zwitserse Blick dat Sauber Sirotkin ‘idealiter een ervaren coureur als teamgenoot’ wil geven. Gelijktijdig houdt Kaltenborn echter een slag om de arm: “Misschien gaan we toch weer voor twee wat minder ervaren coureurs, want dat heeft vroeger ook goed gewerkt voor dit team.”

Invloed
Wat de onderhandelingen met meer ervaren coureurs echter bemoeilijkt – zo lijkt Kaltenborn aan te geven – is dat Sauber door de (financiële) situatie waarin het zit én door de matige prestaties op het circuit ’tijdens de onderhandelingen nu ook vragen krijgt over de financiën en toekomstperspectieven van het team’. “Het is dus aan ons om de coureurs te overtuigen”, weet Kaltenborn.

Wat de teambaas van de Zwitserse renstal verder nog kwijt wil, is dat het niet verplicht is om behalve Sirotkin nog een tweede Russische coureur aan te nemen, terwijl ook motorleverancier Ferrari verder ‘geen invloed heeft op de rijderskeuze’.

Van het huidige rijdersduo – Nico Hülkenberg en Esteban Gutiérrez – is Hülkenberg de meer ervaren kracht, maar hij gaat het team zo goed als zeker verlaten. Gutiérrez, momenteel aan zijn eerste seizoen in de Formule 1 bezig, heeft geen overweldigende indruk gemaakt tijdens zijn debuutjaar, maar brengt daarentegen wel weer sponsorgeld mee.

Behalve dit duo is ook Marussia’s Jules Bianchi met Sauber in verband gebracht. Wat mogelijk in zijn voordeel spreekt is dat hij een beschermeling van Ferrari is. Hoewel Ferrari volgens Kaltenborn dus geen invloed heeft op de beslissing, zal mogelijke korting op een nieuwe motordeal Bianchi’s zaak ongetwijfeld niet schaden.

Foto: Kaltenborn met Nicolas Todt, de manager van (onder meer) Jules Bianchi.