Michael Schumacher beseft dat hij wordt geliefd en gehaat. Hij weet ook dat er negentien jaar na zijn debuut in de Formule 1 weinig meer aan valt te veranderen. “Misschien moet ik mezelf weer beschermen.”Dat Schumacher wordt geliefd en gehaat komt omdat hij bij de nodige controverses betrokken was en in het vorige decennium zoveel won dat de sport er saai op werd. Velen hebben hem dit niet in dank afgenomen.

De inmiddels 41-jarige Duitser is zich daarvan bewust. “Wie zolang van de partij is, roept altijd reacties van uitersten op. De één is fan, de ander niet. Zo gaat nu eenmaal”, verklaart hij aan Formula1.com.

“Dat ik heb zo lang heb volgehouden, komt onder meer omdat ik lang niet altijd het achterste van mijn tong heb laten zien. Ik heb mezelf soms gesloten moeten houden. Wellicht moet ik dat de komende tijd opnieuw doen.”

Of en welke reacties hij straks oproept, weet de zevenvoudig kampioen zelf ook niet. “Laten we even afwachten hoe het seizoen zich ontwikkelt. Het is allemaal heel snel gegaan rond mijn terugkeer. Iedereen moet eraan wennen dat ik weer meedoe, ikzelf ook.”

Naast allerlei controverses zijn ook de teamgenoten van Schumacher vaak onderwerp van gesprek geweest. Vooral omdat zij tweede viool zouden moeten spelen. Rubens Barrichello doet dit nog steeds pijn.

Met Nico Rosberg is zijn relatie in ieder geval goed, bevestigt de Mercedes-coureur. “Het gaat erg goed en ik zou niet weten waarom dat op termijn verandert. Het is fijn om in mijn moedertaal te communiceren en Nico en ik zijn ook buren, want onze motorhomes staan naast elkaar in de paddock.”

KVN