Sebatian Vettel zal hard in zijn vuistje hebben gelachen toen hij Lewis Hamilton tot stilstand zag komen. Het brengt hem de overwinning op het circuit waar hij ook vorig jaar de beste was.

De Singaporese Grand Prix begint met een opvallend rustige start. Enkel Vitaly Petrov en Felipe Massa komen naar binnen voor de nodige reparaties aan hun lichtbeschadigde auto’s. Het veld wordt dan al snel uiteengetrokken, terwijl vooraan Lewis Hamilton en Sebastian Vettel het tempo bepalen. De Duitser weet namelijk bij de start Pastor Maldonado te passeren, met Jenson Button achter zich aan.

Het is diezelfde Vettel die samen met teamgenoot Mark Webber de eerste serie pitstops opent. Als iedereen hun voorbeeld heeft gevolgd, is de situatie vooraan ongewijzigd. Hamilton weet zijn geringe voorsprong op Vettel te consolideren en Jenson Button houdt vijf seconden daarachter stand op de derde plaats.

Maar dan slaat in ronde 23 opnieuw het pechduiveltje toe bij Lewis Hamilton. Zijn McLaren rolt met een versnellingsbakprobleem in bocht vijf langzaam tot stilstand en zijn race is over. Sebastian Vettel en Red Bull erven daarmee de leiding.

De helft van de race zit erop als dan eindelijk de safety car voor het eerst naar buiten komt. Narain Karthikeyan zet zijn HRT onder de tribune in de muur. De kop van het veld en alle anderen die ook wakker zijn, maken van het moment gebruik en duiken naar binnen.  Vettel behoudt daarbij de leiding, nog altijd gevolgd door Jenson Button. Fernando Alonso sluit als derde aan, gevolgd door het sterk rijdende Force India-duo.

Nog tijdens de safety car-fase krijgt Maldonado het verzoek zijn race te stoppen, vanwege een hydraulisch probleem. Maldonado blijft zijn Williams echter over de baan sturen. Een ronde later geeft de Venezolaan alsnog gehoor aan de oproep van zijn team en hij kan andermaal een nulresultaat op zijn conto bijschrijven.

Het duurt lang voordat Bernd Mayländer de zwaailichten op zijn Mercedes dooft ten teken van de aanstaande herstart, maar het is het wachten waard. De actie is terug in de meest spectaculaire zin van het woord. Michael Schumacher herhaalt zijn kunstje van vorig jaar door met zijn Mercedes wederom op de achterkant van zijn voorganger te knallen, dit keer van grote afstand. Toro Rosso-coureur Jean-Éric Vergne is het slachtoffer. Het brengt die andere Mercedes na één ronde alweer terug op de baan. De safety car vangt het veld voor de tweede keer op.

Jenson Button maakt van het rustmoment gebruik om te klagen over het gedrag van Sebastian Vettel achter de eerdere safety car-periode. De regerend wereldkampioen trapte stevig op de rem op het moment dat Button dacht weer te kunnen gaan racen. Dergelijke tempowisselingen zijn niet toegestaan, maar Vettel komt er mee weg.

De laatste twintig ronden blijven dan enerverend. Het middenveld danst om elkaar heen, waarbij schade rijden meer regel is dan uitzondering. Met name Kamui Kobayashi en Nico Hülkenberg weten zich gehinderd door aanvaringen en zoeken de pits op. Bruno Senna valt in de slotfase nog uit, na een sterke inhaalrace vanaf startplaats 22.

Vooraan wordt het nooit echt spannend. In de getimede slotfase rijdt Vettel na de herstart eenvoudig naar de overwinning, terwijl Button in zijn kielzog als tweede de lijn passeert. Alonso mag voor de tweede keer op rij als derde mee naar het podium en blijft daarmee goede zaken doen voor het kampioenschap. Paul di Resta finisht knap als vierde, gevolgd door Nico Rosberg en het Lotus-duo Räikkönen/Grosjean. Felipe Massa, Daniel Ricciardo en Mark Webber maken de top tien compleet.

Bekijk hier de volledige uitslag