Het volgende Formule 1-seizoen krijgt naar verluidt een latere aftrap dan we van de laatste jaren gewend zijn. De seizoensopener in Melbourne wordt voor 2016 naar verwachting voor begin april ingeroosterd.

Dat wordt bericht door onder meer persbureau Reuters en het toonaangevende Autosport.com. Beide publicaties melden dat de openingsrace van seizoen 2016 pas op 3 april gehouden zal worden, in plaats van medio maart zoals tegenwoordig traditie is.

Reuters en Autosport halen aan dat het volgende Formule 1-seizoen daarmee de laatste start krijgt sinds seizoen 1988, toen de eerste race ook pas op drie april werd verreden. De latere startdatum is al door de organisatie achter de race op het Albert Park-circuit in Melbourne bevestigd.

Als reden geeft de organisatie op dat het handelt in opdracht van Formula One Management (FOM), de commerciële uitbater van de sport. De FOM zou het komende seizoen in een korter tijdsbestek willen afwerken, al heeft het hier nog niet officieels over gemeld.

Gespeculeerd wordt echter dat hiertoe is besloten om reiskosten te besparen, door meer races in nabij gelegen landen direct achter elkaar te houden. Wat tevens zou meespelen is dat het de kijkcijfers en media-aandacht ten goede kan komen als de kalender meer regelmaat kent.

Wat volgens Reuters ook nog kan, is dat de FOM het seizoen qua tijdsbestek weliswaar korter wil maken, maar in kortere tijd wel meer races wil houden. Ook dan zijn de reiskosten een factor, maar door de kalender in regionale blokken in te delen zou dit kunnen zonder dat de kosten buitensporig worden.