Eind jaren 70 kwam Ayrton Senna naar Europa met maar één doel: wereldkampioen karting worden. Twee nuchtere Nederlanders staken daar echter een stokje voor. In 1979 was Peter Koene hem te snel af, een jaar later werd Senna verslagen door Peter de Bruijn. “Het werd echt een obsessie voor hem.”

In de Senna Special van FORMULE 1 blikken Koene en De Bruijn uitgebreid terug op hun kartduels met Senna, die Koene gelijk bij zijn entree opviel. “Op zich reden alle toppers vergelijkbare lijnen en waren zo’n beetje even snel. Senna liep soms echter bij de anderen weg zonder dat je wist wat hij deed.”

Helemaal onder de indruk raakte Koene toen hij na een uitvalbeurt een keer toe stond te kijken, de latere legende aan het werk zag: “Hij dook in gaten die eigenlijk niet breed genoeg waren, zette zijn kart op twee wielen en ging op die manier een tegenstander voorbij. Waarna hij netjes neerkwam en verderging alsof er niks aan de hand was.”

Wat De Bruijn verder is bijgebleven, behalve Senna’s ‘agressieve rijstijl, zonder wild te zijn’, was dat de Braziliaan intelligent en een harde werker was. “Op foto’s uit die tijd heeft hij meestal zwarte handen, gewoon doordat hij altijd zelf stond te sleutelen.”

Hoewel Koene en De Bruijn hem achtereenvolgens versloegen in de strijd om de wereldtitel, was het Senna die doorstroomde in de autosport. Of De Bruijn in die kartjaren al vermoedde dat Senna een Formule 1-legende zou worden? “Nee, toen nog niet. Er waren wel meer goede coureurs. Maar achteraf begrijp je het dan weer wel.”

In de FORMULE 1 Senna Special blikken Koene – die teamgenoot van Senna was – en De Bruijn uitgebreid terug op hun karttijd met de latere legende. “Hij was zo gedreven; als wij al aan het eten waren, ging hij nog even door.” In de Senna Special lees je verder alles over zijn leven, successen en erfenis. De FORMULE 1 Senna Special is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.